FAQ - Usein kysytyt kysymykset

Minulla on kysyttävää vaihtoon liittyen. Keneen olen yhteydessä?

Ole yhteydessä oman kaupunkisi paikallisvaihtovirkailijaan.  Paikallisten vaihtovirkailijoiden sähköposti on exchanges_kaupunki(at)fimsic.fi (esim. exchanges_tampere@fimsic.fi).

Olen hakenut sekä tutkimus- että harjoitteluvaihtoon ja ensisijaisesti tutkimusvaihtoon, miten hakemukseni käsitellään?

Tutkimusvaihdon hakemuksesi käsitellään normaalisti ja saat paikan pistejärjestyksesi mukaisesti. Mikäli et saa paikkaa tutkimusvaihtoon, käsitellään hakemuksesi harjoitteluvaihdon osalta normaaleiden periaatteiden mukaan. Opiskelijat, joilla on sama pistemäärä, ovat samanarvoisessa asemassa paikanjaossa, vaikka toisella kohdemaa olisi alemmalla prioriteettisijalla.

 
Jos laitan hakemukseen vaan yhden maavaihtoehdon, onko minulla paremmat mahdollisuudet päästä juuri sinne?

Ei ole, maat jaetaan pistejärjestyksessä. Ensisijaisuudesta ei saa lisäpisteitä.

 
Tuleeko se kurssi olla suoritettu, jonka laittaa harjoitteluvaihdon toiveklinikaksi? Vai onko tämä maakohtaista?

Tiedon tästä löydät kunkin maan vaihtosäännöistä. Pääsääntöisesti kurssi pitää olla suoritettu!

 
Voinko valita, mihin kaupunkiin menen vaihtoon?

Suurimmassa osassa vaihtomaita on useita kaupunkeja, jotka vastaanottavat vaihtareita, ja opiskelijat jaetaan kaupunkeihin kunkin kaupungin kapasiteetti huomioiden. Opiskelija voi toivoa hänelle mieluisimpia kaupunkeja, mutta usein suosituihin kaupunkeihin tulee hakemuksia paljon enemmän kuin vaihtareita voidaan vastaanottaa. FiMSIC ei voi vaikuttaa siihen, mihin kaupunkiin kukin opiskelija päätyy saatuaan vaihtopaikan tietystä maasta, vaan se riippuu täysin vastaanottavasta maasta.

 
Kuinka merkitsen varsinaiseen hakulomakkeeseen kurssit, joita en ole käynyt vielä, mutta jotka käyn ennen vaihtoon lähtöä?

Voit kirjoittaan Application Formin Note from the student -kohtaan kyseisen tiedon.

Käykö kielitodistukseksi italian kielen osaamisesta kopio lukion päättötodistuksesta, jossa on käytyjen kurssien määrä (5) ja yhteisarvosana?

Suomenkielinen kielitodistus ei käy! Kielitodistus on vastaanottavan maan virkailijoita varten ja todistuksen täytyy olla heidän ymmärrettävissä eli englanniksi tai heidän äidinkielellään. Todistus, jossa käy ilmi vain käyty kurssi ja arvosana, ei riitä. Maat voivat esittää omia erityisvaatimuksiaan kielitodistuksen suhteen. Ymmärrettävästi kielitodistus, jossa jotenkin kuvataan opiskelijan kielitaidon tasoa, on informatiivisempi, kuin esim. todistus, jossa kerrotaan käydyn kurssin kesto ja arvosana.

 
Mistä saan kielitodistuksen kielestä, jota en ole vielä opiskellut, mutta aion ehtiä opiskelemaan ennen vaihtoa?

Kannattaa miettiä tarkkaan, onko realistista ehtiä oppimaan riittävästi kieltä klinikassa pärjäämiseen, ja harkita vielä kohteita, joissa vaaditaan vain englantia. Esim. useissa Etelä-Amerikan maissa vaaditaan espanjan taitoa, ja vaihto voidaan keskeyttää, ellei opiskelijan kielitaito riitä. Jos kuitenkin haluaa vielä lisäaikaa kielitodistuksen hankkimiselle, on hyvä selvittää, milloin kielitodistuksen saisi, katsoa kohdemaan vaihtosäännöistä, milloin liitteet tulisi palauttaa, ja tämän jälkeen olla yhteydessä FiMSIC:n vaihtovirkailijoihin mahdollisuudesta toimittaa kielitodistus kohdemaahan myöhemmin.

 
Mistä matkalle lähtijän täytyy itse huolehtia?
  • Matkat vaihtokohteeseen kokonaisuudessaan, suunnitteluineen ja lipunvarauksineen. Muista, että matkaliput tulee lunastaa vasta, kun olet saanut hyväksymiskirjeen kohdemaasta ja vaihtosi on lopullisesti varmistunut. FiMSIC tai vastaanottava järjestö ei maksa ennen CA:n saapumista ostetuista lentolipuista yms. aiheutuvia kuluja vaihdon peruuntuessa.
  • Sairaus- ja matkavakuutukset ovat pakollisia! Monet maat ovat erittäin tarkkoja vakuutusten suhteen.
  • Passin ja tarvittaessa viisumin hankinta. Ota yhteyttä suoraan kohdemaan suurlähetystöön tai konsulaattiin.
  • Mahdollinen viisumi: FiMSIC-vaihto-opiskelijat ovat kohdemaassa virallisesti turisteina, joten työ- tai opiskelulupia ei tarvitse anoa. FiMSIC:n kansalliset vaihtovirkailijat auttavat sinua viisumiin liittyvissä kysymyksissä.
  • Muut tarvittavat liitteet ja todistukset.
 
Mitä tarvikkeita täytyy ottaa mukaan klinikkaharjoittelua tai tutkimusryhmässä toimimista varten?

Tarkista kohdemaasi erityssuositukset maakohtaisesta listasta kohdemaasi vaihtosäännöistä (Exchange Conditions), pääsääntöisesti tarvitset kuitenkin seuraavat:

  • Valkoinen lääkärintakki
  • Stetoskooppi
  • Sisäkengät
  • FiMSIC:n Student’s Handbook
 
Haluaisin lähteä vaihtoon maahan, jota tämän kauden matkavalikoimasta ei löytynyt. Onnistuuko?

FiMSIC:llä on mahdollisuus solmia vaihtosopimuksia yli 100 eri maan kanssa. Haluaisimme mielellämme kuulla toivomuksesi kohdemaista, jotta voisimme solmia vaihtosopimuksia näihin maihin seuraavaksi kaudeksi. Mikäli kiinnostuit maasta, jota ei vielä ole FiMSIC:n valikoimassa, ota yhteyttä FiMSIC:n kansallisiin vaihtovirkailijoihin (neo.in@fimsic.fi tai neo.out@fimsic.fi ja nore@fimsic.fi). NEO-sähköposteihin harjoitteluvaihtoihin liittyvät asiat ja NORE-sähköpostiin tutkimusvaihtoihin liittyvät asiat. Samalle kaudelle emme voi enää tehdä uusia sopimuksia, mutta pyrimme huomioimaan meille kantautuneet toiveet seuraavan kauden sopimuksia solmittaessa.

 
Kuinka voisin saada opintotukea FiMSIC-vaihdon ajalle?

Ole ajoissa liikkeellä. Selvitä opintotoimistosta ja kielikeskukselta mahdollisuus saada opintopisteitä vapaavalintaisiin opintoihin tai kieliopintoihin, tai kysele professorilta mahdollisuudesta amanuenssuurin suorittamiseen. Tutustu KELA:n hakumenettelyyn ja vaatimuksiin, ja hanki tarvittaessa tiedekunnalta todistus vaihdosta saatavien opintopisteiden sisältymisestä tutkintoon.