Brasilia

Curitiba, Brasilia
3. vuoden opiskelijan vaihto
joulukuu 2021

Olin kliinisessä harjoitteluvaihdossa Brasilian Curitibassa Hospital do Trabalhadorissa traumatologian osastolla. Kyseinen traumaosasto on yksi maan vilkkaimpia ja sinne kiidätettiin potilaita kauempaakin. Sairaala on julkinen ja suurin osa potilaista olivat kodittomia. Suurimman osan päivistäni suturoin ja kipsasin sekä seurasin potilaiden kiidätystä ambulanssista statuksen kautta tutkimuksiin ja leikkauksiin. Pääsin myös kanyloimaan, seuraamaan leikkauksia ja avustamaankin muutaman kerran. Sairaalassa ei valvottu ollenkaan, mitä vaihtarit tekivät, joten piipahdin myös mm poistamassa luomia, assaroimassa umpilisäkeleikkausta sekä seuraamassa ACL-rekonstruktiota. Riippui paljon omasta aktiivisuudesta, mitä pääsi tekemään. Oli myös ok vain katsella, jos ei halunnut esim suturoida.

Työaika oli 40h/vko, sitäkään ei kuitenkaan valvottu ja se oli erittäin joustava; matkustelimme paljon muiden vaihtareiden kanssa ja teinkin muutaman yö- ja tuplavuoron sen takia. Odotukseni ennen matkaa olivat, että pääsisin tekemään mahdollisimman paljon sairaalassa ja se onnekseni toteutui yli odotusten. Vaihdosta vastaavaa lääkäriä olisin kaivannut muutaman kerran, mutta hänet vain esiteltiin ensimmäisenä päivänä eikä sen jälkeen hänestä enää kuulunut. Näin preklinikkalaisena on hieman vaikea verrata traumatologian ja ylipäätään klinikkatyöskentelyä Brasilian malliin, mutta veikkaisin että Brasiliassa meno oli hyvin paljon vapaampaa. Odotin traumaosastolla olevan lääkäreitä, mutta osastoa pyörittivätkin opiskelijat sekä sairaanhoitajat, kirurgit olivat leikkaussaleissaan. Kielimuuri oli järkyttävän suuri; kukaan potilaista, melkein yksikään lääkäreistä eikä suurin osa opiskelijoistakaan osannut englantia enkä itse puhunut portugalia tai espanjaa. Päivän oppimiset riippuivat siis paljolti siitä, oliko päivän vuorossa edes yksi paikallinen englantia osaava lääketieteen opiskelija vaiko ei. Muina päivinä Google Translate oli kuumaa tavaraa. Paikallisten suhtautuminen vaihtareihin oli melko neutraalia.

Suurimmat traumaosastoa työllistävät onnettomuudet olivat machete-viidakkoveitsien aiheuttamat sormien leikkaantumiset ja muut viiltovammat. Melkein joka toinen osastolle saapunut potilas oli joutunut moottoripyöräonnettomuuteen. Lisäksi ampumiset ja väkivaltaisuudet olivat tavallisia. Kodittomat joutuivat usein aggressioiden kohteeksi ja työssäkäyvät tieliikenneonnettomuuksiin. Merkittävä ero Suomen terveydenhuoltoon verrattuna oli aseptiikan melko löyhä noudattaminen. Maan heikosta turvallisuustilanteesta johtuen jokaisen oven vieressä oli raskaasti aseistautuneita vartijoita. Lisäksi erikoisuutena paikallisessa lääketieteen pakollisessa opetuksessa oli kurssi trooppisista taudeista.

Majoitun aivan ihanan hostin luona, joka oli paikallinen lääketieteen opiskelija. Asuimme kaksin ja minulle oli varattu oma huone ja kylpyhuone. Ruokailuilla oli tapana venyä useita tunteja, joten täytyi ottaa evästä aina mukaan. Aamupalan tein itse ja iltaisin kävimme melkein aina syömässä paikallisella torilla tai ravintolassa. Lounasta ei vastoin ohjeistuksia tarjottu sairaalalta, joten kävimme paikallisessa lounasravintolassa päivittäin. Ainut järjestetty sosiaalinen ohjelma oli National Food and Drinks Party, jossa vaihtarit ja paikalliset valmistivat kotimaansa ruokia. Hostini oli laatinut pitkän listan paikallisista nähtävyyksistä ja illanviettopaikoista, joita ahkerasti kolusimme läpi muiden vaihtarien kanssa. Matkustelimme maan sisällä pitkiä matkoja bussilla erinäisiin kaupunkeihin ja turistikohteisiin ja päädyimme jopa vierailemaan Argentiinassa ja Paraguayssa. Oma aktiivisuus oli tässäkin asiassa plussaa.

Matkustin Brasiliaan lentokoneella kahden välilaskun kautta. Liput olivat kalliit (900€/suunta), johtuen osittain varmasti myös joulun läheisyydestä sekä nopeasta lähtöaikataulusta samoin kuin pitkästä lentomatkasta.

Kokonaisuudessaan vaihtoni oli erittäin onnistunut ja tästä osakseen kiitos parhaalle hostilleni!

Vinkkeinä vaihtoon lähtijöille: osta lentoliput ajoissa sekä ole oma-aloitteinen ja ennakkoluuloton.

Erityisvinkit Brasiliaan: kanna mukana vähän käteistä ryöstöjen varalta, älä pidä pankkikorttia tai rahaa esillä (esim. kännykänkuoressa), käytä aina ja vain Uberia (halpa ja luotettava) ja portugalin/espanjan taito ehdoton plussa.