heinäkuu 2022
3. vuosikurssin opiskelija

Vietin heinäkuun 2022 SCOPE-vaihdossa Heidelbergissa, Lounais-Saksassa. Neljä  viikkoa hujahtivat yleiskirurgian osastolla Krankenhaus Salemissa, joka oli Heidelbergin  yliopistoklinikan pieni yhteistyösairaala. 

Klinikkapäivät 

Aamut sairaalalla alkoivat aikaisin, jo klo 7:15. Heräsin arkiaamuisin aina ennen kuutta,  sillä minulla oli noin 30 min pyörämatka sairaalalle. Sairaalalla viihdyin keskimäärin 7 h /  päivä. Ensimmäisenä aamulla vuorossa olivat muutaman potilaan osastokierto ja kirurgien  aamumeeting. Tahti kierroilla oli melkoisen ripeä ja aamumeeting oli tietysti saksaksi, joten  nämä eivät olleet päivän lempparihetkiä.  

Aamumeetingistä päivät jatkuivat vähän vaihtelevasti, mutta minulle mieluisinta ja fiksuinta  oli viettää aikaa sairaalan leikkaussaleissa. Pääsin ilokseni avustamaan mukavassa  määrässä leikkauksia, mm. erilaisissa tyräleikkauksissa, tyreidektomiassa, plastiikka kirurgian leikkauksessa ja jopa elämäni ensimmäisessä sektiossa. Assaaminen oli  pääasiassa näkyvyyden ylläpitämistä, mutta pääsin muutamia kertoja myös tikkaamaan ja  laittamaan niittejä. Oma kirurgian kurssi minulla on vielä edessä, mutta nyt on jo niin  monta leikkausta takana, että leikkaussalikäyttäytymistä ei tarvitse enää kummemmin  jännitellä. 🙂 

Erilaisia leikkauksia tuli tietysti myös seurailtua sivusta. Vaikka sijoitukseni sairaalalla  virallisesti oli yleiskirurgia, pääsin pienessä sairaalassa seurailemaan vähän kaikkea oman  mielenkiintoni mukaan. 4 viikon aikana näin yleiskirurgian lisäksi urologiaa, gynekologiaa,  ortopediaa, plastiikkakirurgiaa ja jopa neurokirugiaa ja silmätauteja. Tähystysleikkaukset  olivat ihan mukavaa seurattavaa, kun screeneiltä pääsi seuraamaan samaa näkymää  kirurgin kanssa. Toki pimeä ja välillä melko hiljainen leikkaussali oli myös varsin unettava,  jos yöunet olivat jääneet vähäisiksi. XD 

Lääkärit sairaalalla olivat pääosin mukavia, vaikka Saksassa lääkärien välinen hierarkia on  näkyvämpää kuin Suomessa. Heti ekalla viikolla totesin, että olisi aika kiva osata sujuvasti  saksaa (mulla vain alkeet hallussa), mutta oikeastaan kaikki lääkärit puhuivat minulle  englantia, jos minulla vain oli kysymyksiä ja osa selitteli juttuja aivan vapaaehtoisestikin,  mikä on aina mukavaa. Pari kertaa pääsin myös anatomiatenttaukseen. Potilaiden ja  lääkärien välinen kommunikaatio oli pääasiassa ystävällistä ja rentoa. Sairaalalla oli myös  mukavia paikallisia 6. vuosikurssin opiskelijoita, jotka olivat todella avuliaita ja me vaihtarit  saimme myös hengailla heidän huoneessaan.  

Muita juttuja joita pääsin leikkausten seuraamisen ja assaamisen lisäksi tekemään, olivat  verinäytteiden otto (Saksassa pääasiassa lääkärin / lääkisopiskelijan hommaa) sekä  suturoinnin ja kirurgisten solmujen harjoittelu. Kävin myös leikkaussalissa seurailemassa 

anestesiavalmisteluja ja pariin otteeseen osastolla seuraamassa haavanhoitoa. Suoraan  sanottuna vaihtoni ulkomailla ei kauheasti eronnut amanuenssikokemuksestani kirurgisella  erikoisalalla Suomessa.  

Käytännön järjestelyt 

Kaupunkina Heidelberg oli aivan ihana (+ kompaktin kokoinen) ja sitä voin kyllä suositella  kaikille Saksasta vaihtokohteena kiinnostuneille ja ihan vapaa-ajan reissukohteeksikin.  Kaupunki on tunnettu Saksan vanhimmasta yliopistosta sekä söpöstä vanhasta  kaupungista ja linnasta Neckar-joen laaksossa.  

Heidelbergissa oli minun lisäkseni heinäkuussa 2 vaihtaria. Majoitus meille vaihtareille oli  järjestetty yksityisessä majatalossa. Meillä oli omat huoneet sekä jaettu keittiö ja  kylpyhuone. Puitteissa ei ollut mitään vikaa, mutta sijainti lähempänä keskustaa ja  sairaalaa olisi tietysti helpottanut arkea. Lounaan saimme sairaalalla harjoittelijoina  ilmaiseksi, jonka lisäksi LC antoi meille vielä viikottaisen ruokarahan.  

Yhteistä social programia meille vaihtareille ei oltu järjestetty oikeastaan ollenkaan, mikä  oli pieni yllätys. Minulla oli onneksi todella mukavat contact personit ja touhusin heidän  kanssaan jonkin verran juttuja. Kävimme mm. syömässä, joogassa, maauimalassa,  kaupunkikierroksella ja grillasimme. CP:ni olivat kuitenkin melko kiireisiä, sillä heidän täytyi  opiskella lukukauden lopputentteihin. Tutustuin myös muihin paikallisiin lääkisopiskelijoihin  ja muutamiin muiden alojen kansainvälisiin opiskeijoihin, joten yksin ei vapaa-aikaa  onneksi tarvinnut viettää. 

Viikonloput 

Viikonloput kuluivat vaihtelevasti erilaisten aktiviteettien (ja vähän lepäämisenkin parissa).  Ensimmäisen viikonlopun vietin Heidelbergiin tutustuen ja toinen viikonloppu kului National  Social Programin parissa Tübingenissa. NSP:iin oli kokoontunut IFMSA-vaihtareita ympäri  Saksaa ja viikonloppu oli todella mukava – uusi söpö kaupunki ja paaaljon uusia  tuttavuuksia. Kolmantena viikonloppuna kävin nopeasti pyörähtämässä Frankfurtissa (noin  80 km Heidelbergista) ja pääsin myös juhlimaan CP:ni synttäreitä. Viimeiselle viikonlopulle  otin pienen varaslähdön ja skippasin viimeisen klinikkaperjantain: suuntasin viikonlopuksi  vaihtokaverin luokse Pariisiin, mikä oli upea päätös koko reissulle. 

Talousjutut 

Lennot Saksaan ja takaisin kustantivat minulle noin 300 € (ne olisi varmasti voinut saada  halvemmallakin). Lisäksi ostin muutamat junaliput ja pyörän vuokra kuukaudeksi oli 40 €.  Energiakriisin takia Saksassa oli kesäkuukausille tukitoimena 9-Euro-ticket, eli 9 € kustantaneella lipulla sai käyttää koko kuukauden ajan kaikkea paikallisliikennettä ympäri  Saksaa (!!). Tiedekunnalta sain 350 € apurahan, joka myönnettiin kaikille tamperelaisille  FiMSIC-vaihtareille. 

Vaihdon sisällyttäminen opintoihin  

Sovin IFMSA-vaihdon hyväksiluvusta opintoihini etukäteen kirurgian professorin kanssa.  Vapaavalintaiset opinnot minulla oli jo suoritettuna, joten halusin hyväksiluvun juuri  harjoittelut-osioon. Vaihdon jälkeen toimitin vaihtodokumentit sekä kirjoittamani  suomenkielisen vaihtoraportin professorille. Sain vaihdosta lopulta 5 opintopistettä  harjoitteluihin, mikä oli todella mukava juttu. 

Eroja Suomeen 

Lääketieteen tutkinto-ohjelman kesto myös Saksassa on kuusi vuotta. Pari ensimmäistä  vuotta ovat prekliinisiä ja seuraavat kolme vuotta kliinisiä. Opintojen viimeinen vuosi on  Practische Jahre (PJ), jonka aikana opiskelija suorittaa kolme harjoittelujaksoa. Yksi  harjoittelu tehdään sisätaudeille, toinen kirurgialle ja kolmas on vapaavalintainen.  Tutkintoon kuuluu myös loma-aikana suoritettavia harjoitteluita.  

Terveysongelmat Saksassa ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomessakin. Suurena erona  on tietysti väestöjen koko (Saksan 82 miljoonaa vrt. Suomen 5.5 miljoonaa). Merkittävin  yksittäinen sairausryhmä on sydän- ja verisuonitaudit ja yleisin yksittäinen kuolinsyy on  sepelvaltimotautikohtaus. Merkittäviä terveyden riskitekijöitä ovat lihavuus, tupakointi ja  humalahakuinen alkoholinkäyttö. Syöpätaudit ovat myös merkittävä kuolinsyy ja  syöpäkuolemista 20 % aiheutuu keuhkosyövästä. 

Neuvoja vaihtoon lähtijöille 

Lähde matkaan avoimin mielin ja varaudu myös mahdollisiin kommelluksiin. Itse päädyin  testaamaan saksalaista terveydenhuoltoa potilaana pariinkin otteeseen. 😀 Vakuutusasiat  tulee siis olla kunnossa!! (Toki COD pitää tästä aika hyvin huolen.) Kaikki kohdemaan  kielitaito on myös hyödyksi, ja kieltä kannattaa opetella etukäteen, jos vain aikaa ja  energiaa riittää. 

Mutta tärkeimpänä, nauti ainutlaatuisesta vaihtoretkestä! <3