heinäkuu 2022
4. vuosikurssin opiskelija

Klinikka/Tutkimusprojekti:

Suoritin harjoitteluvaihtoni Slovakiassa, Bratislavalaisessa sairaalassa, sisätautisella osastolla. Vietin sairaalalla noin 3-5h päivässä, maanantaista torstaihin. Perjantait saimme pitää vapaata ja reissata vaihtarikavereideni kanssa ympäri Eurooppaa. 

Päiväni sairaalalla alkoivat keskimäärin klo 7.30 ja omista haluistani riippuen lopettelin noin 10-12 aikoihin. Aamut alkoivat hoitajia ja paikallisia opiskelijoita avustaen. Mittasimme verenpaineet ja happisaturaatiot kaikilta osaston potilailta ja kirjasimme ne paperille ylös. Aamumittausten jälkeen hyppäsimme lääkärin matkaan seuraamaan lääkärinkiertoa. Lääkärinkierroilla slovakialaiset opiskelijat ystävällisesti tulkkasivat potilaan ja hoitavan lääkärin välisiä keskusteluita minulle ja toiselle samalla osastolla olevalle vaihto-opiskelijalle. Vietin muutenkin suuren osan ajastani sairaalalla slovakialaisia lääketieteen opiskelijoita hännystellen, sillä he puhuivat keskimäärin parempaa englantia, kuin sairaalan muu henkilökunta. Potilaista suurin osa oli iäkkäitä ihmisiä ja heidän englannin kielen taitonsa oli olematonta, joten suora kanssakäyminen heidän kanssaan ei onnistunut. Oma slovakian kielitaitoni rajoittui perusteisiin ja sillä onnistui lähinnä aikaansaamaan hymyn potilaiden huulille.

Hoitajien avustamisen ja lääkärin kiertojen ohella pääsin päivästä riippuen seuraamaan erilaisia toimenpiteitä, joihin potilaat osastolta lähtivät. Pääsin näkemään mm. lukuisia ultraääänitutkimuksia sekä gastro- ja kolonoskopioita. Usein lääkärien kielitaito oli hyvä ja he mielellään selittivät toimenpiteen kulkua englanniksi. 

Kaiken kaikkiaan koin saavani lämpiän vastaanoton paikallisten lääkäreiden ja opiskelijoiden taholta. Toisinaan kielimuuri tuli vastaan, mutta paremmin englantia osaavat henkilöt olivat aina valmiina tulkkaamaan. 

Sairaala ja terveys kohdemaassa:

Mitä tulee sisätautiosastolla työskentelyyn Slovakiassa vs Suomessa, lääkärin työ vaikutti pääpiirteittäin melko samalta. Slovakiassa ei kuitenkaan ollut tietoakaan sähköisistä potilastietojärjestelmistä ja kaikki potilastiedot liikkuivat konkreettisesti potilaan mukana paperilla paikasta toiseen. Kirjaaminen ei myöskään ollut yhtä tarkkaa kuin Suomessa ja sanelemiseen ei ollut mahdollisuutta. Muita eroja Suomeen verrattuna oli yleinen aseptiikka ja hoitajien työnkuva. Samoja kertakäyttökäsineitä desinfioitiin potilaiden välillä, töitä tehtiin rakennekynsissä sekä korut ja kellot käsissä, hiukset roikkuivat auki ja hoitajien työasu oli läpikuultava, lyhyt valkoinen mekko. Lisäksi hoitajien ammattiosaaminen tuntui olevan paljon heikommalla tasolla, kuin suomalaisten hoitajien.

Sisätautisen osaston potilaskirjo oli samankaltainen, kuin Suomessa vastaavalla osastolla. Sydämen vajaatoimintaa, keuhkoembolioita, epäselviä infektiofokus- ja yleistilan lasku -potilaita, maksakirrootikkoja, diabeteksen huonoja hoitotasapainoja ja niiden komplikaatioita jne. Eron Suomeen huomasin siinä kuinka kauan potilaita pidetään sairaalassa. Siinä missä Suomessa potilaat pyritään kotiuttamaan tai siirtämään jatkohoitoon mahdollisimman pian yleistilan sen salliessa, Slovakiassa potilaat pyörivät osastoilla monta viikkoa. 

Sosiaaliset olot:

Saavuttuani Bratislavaan matkustin suoraan opiskelija-asuntolaan viemään laukkuni. Asuimme 14 muun vaihtarin kanssa suuressa opiskelija-dormissa, parin kilometrin päässä Bratislavan keskustasta. Itse yövyin kahden hengen huoneessa toisen suomalaisen tytön kanssa. Jaoimme yhden vessa-/ suihkutilan yhteensä kymmenen tytön kesken. Ensikosketus asumisjärjestelyihin oli järkytys. Dormit olivat kalseat, hieman epäsiistit ja hyökyivät kommunistiajan tunnelmaa.  Huoneessani oli harmaa ja reikäinen kokolattiamatto, ilmastoinnista ei ollut tietoakaan ja sisätiloissa paahtavan kuuma. Ikkunaa avatessani se räsähti saranoiltaan ja roikkui niin koko heinäkuun ajan. Tiiviiseen asumiseen muiden vaihtareiden kanssa kuitenkin tottui nopeasti ja mahtava seura kompensoi kamalaa asumisjärjestelyä. Ruokarahaa saimme saapuessamme 60e. Dormien yhteydessä oli ruokala, josta sai ruokaa aamusta iltaan. Lounaan hinta vaihteli 3-6 euron välillä ja valikoimaa oli päivittäin runsaasti. Jokseenkin määrä tuntui korvaavan laadun. Ruoka oli mautonta, raskasta ja epäterveellistä, minkä takia päädyimme usein yhdessä muiden vaihtareiden kanssa kokkaamaan yhteisiä lounaita ja päivällisiä. Näistä kokkaushetkistä muodostuikin asuntolaelämän kohokohtia ja hitsasi porukkaamme entistä tiiviimmin yhteen. Sosiaalisen ohjelman ja vapaa-ajan tiimoilta voin sanoa, että SloMSA (Slovakian Fimsic) toimi hyvin ja meille oli suunniteltu paljon sosiaalista ohjelmaa iltapäiville/illoille. Toteutus ei aina yltänyt hyvien suunnitelmien tasolle, mutta kaikki olivat todella ystävällisiä ja aina valmiita järjestämään ohjelmaa/esittelemään kaupunkia, jos vain kiinnostusta löytyi. Kävimme heinäkuun aikana mm. kiertelemässä Bratislavan vanhaa kaupunkia ja katsomassa tärkeimmät nähtävyydet, menimme Bratislavan suositulla järvelle uimaan, söimme jäätelöä ja paikallisen keittiön antimia, istuimme iltoja baareissa ja kävimme katsastamassa Bratislavan yöelämän, sekä osallistuimme mm. suturointi- ja kolonoskopiaharjoitukseen yliopistolla. 

Matkustaminen:

Slovakian ja Bratislavan parhaita anteja oli ehdottomasti sen loistava sijainti! Bratislavasta on lyhyet välimatkat mm. Itävaltaan, Unkariin ja Tsekkeihin. Itse vietin jokaisen viikonlopun matkustaen ympäri Eurooppaa ja Slovakiaa. Jos siis Euroopan koluaminen kiinnostaa, Slovakia on loistava vaihtokohde. 

Reissasin itse ensimmäisenä viikonloppuna Budapestiin, toisena Prahaan sekä Karlovy Varyyn ja kolmantena Slovakian toiselle puolelle lähelle Tatravuoria (tämä oli järjestetty reissu SloMSA:n taholta). Wienissäkin tuli pyörähdettyä yhden yön reissulla, sillä matkaa Bratislavasta sinne on vain alle tunti.

Kaiken kaikkiaan suosittelen vaihtoon lähtemistä kaikille. Kuukausi on lyhyt aika elämästä ja sieltä saatavat kokemukset ovat jotain mitä ei voi mistään muualta saada. Ystävät ympäri maailmaa ovat ehdoton rikkaus, jotka auttavat avartamaan omaa maailmankatsomusta. Kielitaito karttuu, ymmärrys muiden maiden terveydenhuoltojärjestelmistä kasvaa ja ennen kaikkea arvostus Suomea ja suomalaista opetusta ja terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan kasvavat. Matkailu avartaa on klisee, mutta tässä kohtaa täysin paikkansa pitävä. 

Vaihdon hyväksyminen opintoihin:

Vaihdosta tulen saamaan 4 opintopistettä valinnaisiin opintoihin hyväksiluettavaksi. Lisäksi sain kahden opintopisteen englannin pakollisen kurssin hyväksiluettua. Tämä vaati ainoastaan lyhyen oppimistehtävän kirjoittamista englanniksi vaihdon jälkeen. Saldona vaihdosta huimien kokemusten lisäksi siis: 6 opintopistettä ja pakollinen englannin kurssi hyväksiluettuna.