Chile

Temuco, Chile
6. vuosikurssin opiskelija
maaliskuu 2023

Elin pitkään jännityksessä toteutuuko vaihto ollenkaan, kun CA saapui vasta 4 viikkoa ennen vaihdon alkua. Vaihtokohteekseni kuitenkin lopulta varmistui Chilen Temuco, Universidad de La Frontera. Kliininen vaihto toteutui Hospital Dr. Hernán Henríquez Aravena:ssa obstetriikalla. Vaihdon pääsin aloittamaan vasta ensimmäisen vaihtoviikon torstaina. Tätä ennen teimme kokeen koronavarotoimista, jonka reputimme. Dekaani kuitenkin päätti muistavansa, että saimme testistä 90% oikein ja läpäsimme sen kirkkaasti. Lisäksi opettelimme pesemään kätemme, jota ei kuitenkaan sairaalalla enää tässä mittakaavassa toteutettu. Sairaalalla kävin maanantaista perjantaihin ja päivieni pituus yleensä oli klo 8-12. Parina päivänä olin pidempään sairaalalla päivystystä seuraamassa, mutta näinäkin päivinä olisin voinut aiemmin jo sairaalalta lähteä. Päiväni yleensä koostui lähinnä seuraamisesta, ajoittain pääsin myös ultraamaan ja statustamaan. Klinikalla minuun suhtauduttiin hyvin ja koin oloni tervetulleeksi. Pieneksi ongelmaksi koitui kielitaitoni, osasin näemmä espanjasta vain alkeet, eikä klinikalla monikaan puhunut englantia hyvin. Nopeasti aloin kuitenkin espanjankielistä lääketieteellistä sanastoa ymmärtämään, kun se vahvasti latinaan pohjautui. Todennäköisesti, jos kielitaitoni olisi ollut parempi, olisin päässyt enemmän myös asioita tekemään.

Chilen äitiyshuollon ja sairaalan taso yllätti minut positiivisesti. Hoitokäytännöt olivat suhteellisen samanlaisia kuin Suomessa ja olosuhteet hyvät. Myös Chilessä oli toimivalta vaikuttava äitiysneuvola neuvolakortteineen. Abortti sallitaan vain kolmessa tapauksessa: mikäli raskaus on äidille vaarallinen, sikiö ei ole elinvoimainen tai raskaus on alkanut raiskauksella. Näin ollen Chilessä näin myös enemmän sikiöepämuodostumia kuin Suomessa. Yllättävää kyllä Chilessä sterilisaation taasen saa vain pyytämällä, eikä siihen erillisiä lupia tarvita. Obstetriikalla käytössä oli neljä eri potilasjärjestelmää ja lisäksi paperiset potilaskansiot. Huomiotani herätti, että epikriisit kirjoitettiin Google Drivessä, jonka yksityisyyden suojasta en ole niin varma. Tosin Google nyt muutenkin tietänee lähes kaiken meistä.

Lääketieteen opinnot Chilessä kestävät 7 vuotta, joista 2 ensimmäistä on prekliinistä, 3 kliinistä ja 2 viimeistä kliinisiäharjoitteluvuosia (internship).

Opinnot maksavat yliopistosta riippuen 7 000 – 10 000e/lukuvuosi. Mikäli lukuvuoden aikana reputtaa yhdenkin kokeen tulee koko lukuvuosi uusia. Lisäksi koulu ja työpäivät ovat pitkiä. Erikoistuvat työskentelivät sairaalalla ma-la klo 7-19 + yhden yövuoron viikossa. Samanlainen aikataulu harjoittelijoillakin on.

Sain lennot ostettua 2 viikkoa ennen vaihtoon lähtöä, jolloin menopaluu Helsinki-Pariisi-Santiago maksoi 1450e. Lisäksi vielä lento Santiagosta Temucoon 70e. Chileen ei viisumia tarvinnut. Chile kuitenkin maana on kallis verrattuna muihin Etelä-Amerikan maihin. Hintataso on Keski- Euroopan luokkaa. Vaihdon jälkeen jäin vielä omatoimisesti 2 viikoksi Chileen reissaamaan. Yhteensä matkaan ja vaihtoon meni ~ 3000e. Outoutena Chilessä oli pankkiautomaatilta käteistä nostaessa ATM maksu, kun ulkomaalaista korttia käytti. Näin ollen suosittelenkin ottamaan käteistä euroina mukaan ja vaihtamaan Chilessä nämä pesoiksi. Näin ylimääräisiä kustannuksia ei synny, koska vaihtokurssi Chilessä oli hyvä. Monissa kaupoissa ja ravintoloissa pankki/luottokortti kävi. Osa pankeista kuitenkin velotti luottokortilta ylimääräisen maksun (yleensä noin 0,50e) laskua maksaessa.

Asustin ensimmäisen viikon Host-perheessä 1h matkan päässä Temucosta. Tämän jälkeen muutin yhden opiskelijan kämppikseksi lopun 3 viikon ajaksi. Host-perheessä perhe kustansi ruokani, kämppiksenä asuessani ostin ja tein omat ruokani. Pariksi viikonlopuksi ja arki-illaksi, minulle ja tanskalaiselle vaihtarille oli järjestetty ohjelmaa. Kävimme maaseudulla, viinitarhalla, läheisessä kaupungeissa ja tutustuimme Temucoon ja Chilen kulttuuriin.

Maana Chile on turvallinen. Yksin matkustavana naisena, en kokenut oloani turvattomaksi, toki pimeällä piti vähän katsoa, missä liikkui. Toki myös yleistä varovaisuutta on hyvä noudattaa ja tavaroista pitää huolta. Luonto on upeaa ja monipuolista. Joka puolella vuoristoja ja tulivuoria. Ilmasto on vaihtelevaa. Päivisin lämpötila oli yli 20 asteessa, öisin tippui jopa nollan tuntumaan. Kaiken kaikkiaan vaihtokohteena voin Chileä suositella. Etelä-Amerikkalaiseen rentouteen on hyvä tottua ja todeta, että kaikki tosiaan aina lopulta järjestyy.