Italia

3. vuosikurssin opiskelija
kesäkuu 2024

Vietin kesäkuun 2024 Paviassa, aidossa ja tunnelmallisessa Pohjois Italialaisessa kaupungissa lähellä Milanoa. Paviaan pääsee kätevästi  Milanosta junalla (40min), joten lensin Helsingistä Milanoon ja sieltä  kahdella junalla Paviaan. Lennot olivat n. 400e menopaluu, tosin  halvemmallakin pääsee. Muuhun rahanmenoon vaikuttaa  luonnollisesti se, kuinka paljon syö ulkona, matkustelee muihin  kaupunkeihin ja shoppailee tuliaisia. Ruokakaupassa hintataso oli  samaa kuin Suomessa ja paikoin kalliimpaakin, mutta ravintolat,  junat ja majoituspalvelut olivat hieman edullisempia. Majoituin  kuukauden aikana opiskelija-asuntolassa, jossa minulla oli oma  huone ja suihku/wc sekä jaettu keittiö. Muut asukkaat olivat  italialaisia opiskelijoita, joiden kanssa kanssakäyminen jäi vähäiseksi,  koska yhteistä kieltä ei juuri ollut. Ensimmäisiä oppimiani asioita  olikin se, ettei osalla nuorista ole hallussa edes englannin kielen  alkeita. Ruokailujen osalta kokkasin asuntolan keittiössä lounasta  sairaalapäivän päätteeksi ja päivällistä söin usein ulkona. Sosiaalista  ohjelmaa meille ei järjestetty kesäkuun aikana virkailijoiden  tenttikuukauden takia, mutta se olikin jo etukäteen tiedossa. Se ei  kuitenkaan haitannut, koska keksimme itse vaihtariporukalla  itsellemme tekemistä lähes joka illalle. Viikonloppuisin vierailimme  porukalla Pohjois-Italian kaupungeissa. Milanosta on junayhteys  käytännössä kaikkialle muualle Italiaan, joten viikonloppumatkojen  kannalta Pavian sijainti on hyvä. Omat reissuni olivat Como-järvelle,  Milanoon, Bolognaan, Firenzeen, Cinque Terren alueelle ja Bergamoon. Suosittelen näitä kaikkia. Lisäksi Torinosta sain paljon  suosituksia, mutta siellä en ehtinyt käydä. 

Klinikkavaihtoni tapahtui Pavian keskustan lähettyvillä Policlinico  San Matteossa, joka on kuulemani mukaan maanlaajuisesti  arvostettu ja tunnettu sairaala, varsinkin kardiologian osalta. Osasin  siis odottaa kenties muuta Italiaa laadukkaampaa medisiinaa. Vietin  kuukauden lastenkirurgian osastolla. Yllätyin siitä, kuinka  samanlaista sairaalan toiminta on suomalaisiin sairaaloihin verraten.  Leikkaussalissa oli käytössä saman merkkisiä välineitä mitä  Suomessa, ja hygieniaprotokollat menevät pitkälti samoin, tosin  jostain syystä kirurgista käsien desinfiointia ei suoritettu, ja  muutoinkin käsien desifiontia näki harvoin. Suuria eroavaisuuksia oli vaitiolovelollisuudessa ja potilaan henkilötietojen käsittelyssä. Kaikki  ovet osastollani olivat avoinna, eikä kellään ollut kulkulätkiä tai  henkilökortteja mukana, joten kuka tahansa pääsi liikkumaan  henkilökunnan tiloissa. Leikkaussaleihin ja potilastilanteisiin pääsi  mukaan myös lääkärin työhön tutustamassa olevia lukiolaisia, mikä  ei suomessa olisi mahdollista. Myös potilasteksit olivat hyvin lyhyitä  ja ytimekkäitä, eikä sanelusta oltu kuultu aikasemmin. Leikkurin  ilmapiiri oli erilainen mihin Suomessa on tottunut. Henkilökunta  halaili toisiaan, lauloi, jammaili musiikin tahdissa ja välillä kovaakin  sanaharkkaa käytiin. Pahimmillaan instrumentit lentelivät salissa.  Minuakin halattiin useasti, vaikka yhteistä kieltä ei edes ollut. Sain  osakseni myös huutoa italiaksi, mitähän sekin palaute koski. Kiteyttäisin asian niin, että kaikki tunteet selkeästi ilmaistaan ja  tuodaan esille myös ammatillisessa ympäristössä, mihin me  suomalaiset harvoin olemme tottuneet. Itselläni ei ole italian  kielitaitoa, toki tavallisimpia fraaseja opettelin ulkoa. Sen vuoksi  minulla ei suurimmaksi osaksi ollut hajuakaan siitä, mitä ympärilläni  tapahtuu, mutta en antanut sen häiritä liikaa.  

Kirurgisen osaston suurin plussa on se, että vaikka korvilla kuultua ei  ymmärtäisi, niin silmillä nähty anatomia on kansainvälistä ja siten pystyin kuitenkin jotenkuten ymmärtämään, mitä leikkauksissa  kulloinkin tapahtuu. Italiaa osaamattaman ei kannata haaveilla  kovinkaan kummoisesta lääketieteen oppimiskokemuksesta, koska  vaikka asioita selitettäisiin englanniksi, on lääkärien sanasto ja  kärsivällisyys selittämiseen kokemukseni mukaan hyvin  yleismaallisella tasolla. Suosittelen siis keskittymään vaihdon aikana  enemmän paikallisten opiskelijoiden kanssa juttelemiseen, hyvään  ruokaan ja kauniiseen miljööseen. Italiaa hyvin puhuvalla vaihtarilla  taas tilanne saattaa olla hyvinkin eri, sillä koen, että minuun  suhtauduttiin kuitenkin suopeammin kuin italialaisiin opiskelijohin sen vuoksi, että olin vaihtari. 

Työaika on paperilla 5-6h viitenä päivänä viikossa, mutta  todellisuudessa minut patistettiin useasti kotiin jo aikasemmin koska  päivän leikkaukset olivat ohi. Näin ollen realistinen määrä oli 4h  päivässä. Minun osastollani juurikaan ketään ei kiinnostanut  tulemiseni ja menemiseni, näin tuutorianikin kaksi kertaa kuukaden  aikana osastolla. Periatteessa myös ylimääräisien vapaapäivien  pitäminen olisi ollut mahdollista. Huomioitavaa kuitenkin on, ettei  näin ole suinkaan kaikilla muilla sairaalan osastoilla. Sain itse valita  mieleni mukaan, haluanko olla seuraamassa leikkauksia leikkurissa  vai mennä osastolle seuraamaan kiertoja. Kiertojen seuraaminen  osoittautui järkeväksi vain silloin, kun paikalla oli myös italiaa  puhuvia opiskelijoita, koska he pystyivät kääntämään edes osan  puhutusta italiasta englanniksi. 

Opiskelijat eivät juurikaan pääse tekemään itse toimenpiteitä  Italiassa, ei edes viimeisen vuoden opiskelijat. Jotkut lääkärit ottavat  opiskelijoita huomioon ja selittävät mitä milloinkin tapahtuu, mutta  yleinen trendi on kuitenkin se, että opiskelijat ovat lähinnä hiljaisia  seinäruusuja joihin ei kiinnitetä mitään huomiota. Mahdollisuus  päästä itse tekemään on vielä heikompi englantia puhuvalla vaihto opiskelijalla. Omalla kohdallani kielitaidon puuttuminen aiheutti sen,  etten saanut katsomisen lisäksi tehdä muuta. Tämän tiesin jo etukäteen, joten passiivinen roolini ei tullut yllätyksenä tai  pettymyksenä. Toki en itse myöskään kysynyt saisinko osallistua,  lähinnä koska kukaan paikallisistakaan opiskelijoista ei kokenut sitä  sopivaksi. Myöskään minkäänlainen palkallinen potilastyö ei ole  mahdollista ennen valmistumista. Jotkut opiskelijat tekevät  vapaaehtoistyötä ambulansseissa, mutta silloinkin työ ei kohdistu  suoraan potilaisiin. 

Suomessa amanuenssi pääsee tekemään paljon sellaisia asioita, mitä  italiassa ei opiskelijan ole mahdollista tehdä. Italiassa lääketiedettä  opiskelevat saavat tottua pitkiin päiviin. Kuulopuheiden perusteella  opiskelu vie kaiken ajan päivästä, ja opiskelujen ohella harrastuksia  ei yleensä ole. Muita suuria eroja opiskelussa ovat suulliset tentit  sekä tenttikuukausi, eli kaikki lukuvuoden tentit tentitään vuoden  lopuksi tenttikuukauden aikana. 

En ole itse vielä käynyt kirurgian kurssia Suomessa, joten en osaa  sanoa onko lasten kirurgiaa vaativat sairaudet kuinka samoja  Italiassa kuin Suomessa, tai eroavatko hoitokäytänteet keskenään.  Näin kuitenkin paljon kielijänteen katkaisuja, joita tietääkseni  Suomessa ei tehdä enää nykyään niin paljoin kuin ennen, tai ainakin  niiden tarpeellisuutta on alettu hiljattain kyseenalaistamaan. Myös  esteettisiä toimenpiteitä tehtiin paljon. Yleisesti väestö ei ole yhtä  obeesia mitä Suomessa, joten veikkaisin että aikuisväestön  keskuudessa metaboliseen oireyhtymään liittyviä sairauksia saattaisi  olla vähemmän kuin Suomessa. Italiassa julkinen terveydenhuolto on  ilmaista vähävaraisille ihmisille, samoin reseptilääkkeet. Julkisen  puolen riesana on kuitenkin Suomestakin tutut lääkäripula ja pitkät  jonotusajat. 

Jatkossa vaihtoa voisi kehittää ainakin majoituksen yhteistämisellä.  Tällä kertaa me vaihtarit majoitumme hyvin erilaisiin  majapaikkoihin, eli osalla olosuhteet olivat huomattavasti toisia  paremmat, mikä tuntuu epäreilulta sillä kaikki maksoivat vaihdosta saman summan. Osalla esimerkikisi kuului pääateriat majoituksen  hintaan, itselläni ei. 80e apuraha ei ole samanarvoinen kuin kolme  ilmaista ateriaa päivässä kuukauden ajan. En saanut vaihtoa varten  stipendiä tai apurahaa jos Kelan opintolainaa ei lasketa. Vaihto  hyväksytään valinnaisiin opintoihin, siitä saa 2 opintopistettä. 

Vinkiksi tuleville Pavian vaihtareille: paikalliset lääkisopiskelijat ovat  olleet poikkeuksetta hyvin avuliaita ja ystävällisiä sekä englantia  puhuvia. Älä epäröi lähestyä heitä sairaalassa taikka sairaalan  ulkopuolella. Liikaa odotuksia eika varsinkaan paineita kannata  ladata vaihdon lääketieteelliselle osuudelle; se ei tule olemaan  manukuukauteen verrattava kokemus. Sen sijaan kannustan olemaan  utelias muita ihmisiä, kulttuuria, ruokaa ja elämyksiä kohtaan. Ne  ovat vaihdon parasta antia.



3. vuosikurssin opiskelija
heinäkuu 2022

Lähdin Sassariin vaihtoon heinäkuuksi 2022. Työskentelin reumatologian osastolla. Vaihto oli
minulle mieluisa kokemus vaikka vaihto oli järjestelty huonosti vastaanottavan tahon osalta.
Sassarissa, ja Italiassa laajemminkin, ei pärjää ilman italian taitoa. Silti paikallinen vaihtojärjestö ei vaadi italian osaamista vaan pelkästään englannin. Sassarissa kukaan ei puhu englantia, edes merkittävä osa lääkäreistä. Useilla osastoilla tuutoroivat lääkärit eivät puhuneet vaihtarien kanssa englantia, eivät siis puhuneet lainkaan heidän kanssaan. Itse olin onnekas, koska tuutoroiva lääkärini puhui englantia ja oli myös aidosti kiinnostunut opettamaan minua.

Sairaalassa seurasin vastaanottoja, vastasin tuutorini esittämiin kysymyksiin, tein statuksia,
kommentoin kuvia ja tein pari kertaa ultraäänitutkimuksen potilaalle. Mikäli potilaita ei ollut, niin saatoimme harjoitella vaihtareiden kesken ultraäänilaitteen käyttöä toisillamme. Sairaalaan sai tulla ja lähteä koska vain. Sosiaalista ohjelmaa ei käytännössä ollut lainkaan. Yhtenä päivänä eräs yhteyshenkilö kutsui meidät viettämään aikaa hänen ja hänen kaveriensa kanssa mutta tällöinkin hänen kaverinsa puhuivat pelkästään keskenään italiaa eivätkä huomioineet meitä mitenkään.

Kaupungin LEO (Local Exchange Officer) ei hoitanut tehtäviään. Osa vaihtareista olivat ilman osastopaikkaa saapuessamme. Vaihtosertifikaatin ja taskurahan saamisessa oli haasteita. Emme kertaakaan tavanneet kaupungin LEO:ta ja häneen oli vaikea saada yhteyttä.
Meille ei tarjottu lounasta vaan saimme 100 euron taskurahan, jolla lounaat kustannettiin.
Kaupungissa oli opiskelijaravintola, jossa ERASMUS-lääkisopiskelijat kävivät syömässä lounasta
mutta vaihtovirkailijat eivät olleet hakeneet meille oikeutta tähän.

Kannattaa ystävystyä ERASMUS-lääkisvaihto-opiskelijoiden kanssa ja kysyä ylimääräisten opiskelijaravintolakorttien perään. Muutenkin kaupungin ERASMUS-lääkisvaihto-opiskelijoita kannattaa tutustua IFMSA-opiskelijoiden lisäksi. Alueen hintataso on matalampi kuin Suomen. Aurinko paistoi joka päivä ja lämpötila oli aina yli 30 astetta. Vaikka Sassari sijaitsee sisämaassa, rannalle pääsi helposti julkisilla. Parhaisiin luontokohteisiin pääsee vain autolla.

Majoitus tapahtui keskustan opiskelija-asuntolassa kahden hengen huoneissa. Olot olivat kehnot. Huoneessani ei ollut aluksi toimivaa minijääkaappia. Keittiön jääkaappi oli myös rikki. Keittiössä ei ollut kunnolla ruuanlaittovälineitä: aterimia, pannuja, lastaa tai edes astianpesuainetta. Huoneen wc:n lavuaari tulvi. Huoneessa ei ollut ilmastointia, tyynyjä tai lakanoita. Pesukone ei toiminut. Wifi ei toiminut. Huoneet piti siivota mutta siivoustarvikkeita ei ollut.

Sassariin lähtiessä kannattaa ensisijaisesti laskeutua Algheron lentökentälle. Myös Olbian lentokentälle voi laskeutua mutta tällöin junamatka on varsin pitkä Sassariin.
Vaihdossa parasta oli huippuhauska vaihtariporukka, jonka kanssa touhusimme kaikki
päivät. Matkustimme ympäri Sardinian saarta ja järjestimme illanistujaisia.

Kaiken kaikkiaan käytännön järjestelyt oli täysin kustu, olot olivat alkeelliset etkä saa
kliinisestä työstä todennäköisesti mitään irti, jos et osaa italiaa. Mutta toisaalta luonto on
kaunis (suosittelen auton vuokrausta!), sää mitä parhain ja voit saada elinikäisiä kavereita!

5. vuosikurssin opiskelija
heinäkuu 2022

Suoritin vaihtoni Bresciassa, sairaalassa ASST Spedali Civili, gynekologian ja obstetriikan
osastolla. Vaihtoni aikana seurasin lääkäreiden työtä eri sijoituksissa, esim. gynekologian ja obstetriikan poliklinikoilla ja leikkaus- ja synnytyssaleissa. Päivittäin olin sairaalalla n. 4–5 tuntia. Vaihdon sisältö vastasi odotuksiani, vaikka olinkin toivonut, että olisin päässyt osallistumaan enemmän käytännön työhön.

Minut otettiin hyvin vastaan. Päivittäin vaihtuvan ohjelman vuoksi tapasin joka päivä uusia lääkäreitä, joten en päässyt tutustumaan yksittäiseen työporukkaan. Aamuisin käytävällä hoitajat ja muu henkilökunta auttoivat minua löytämään oikean paikan. Erikoistuvat lääkärit olivat todella ystävällisiä ja tekivät minulle ohjelman vaihdon ajaksi. Vastaanotoilla he kertoivat englanniksi, mistä potilaiden kanssa keskusteltiin, koska moni erikoislääkäri ei puhunut englantia. Ennen Italiaan lähtöä olin ottanut muutaman kurssin italiaa ja vähäisestäkin italian taidosta oli hyötyä. Pystyin mm. kertomaan, mitä teen sairaalassa ja mitä paikkaa etsin. Lisäksi monilla vastaanotoilla ei tullut erikoistuvalle lääkärille tilaisuutta kertoa minulle potilastapauksesta, joten siitäkin oli apua, että ymmärsin hieman, mistä oli puhuttu.

Sairaalassa kiinnitin eniten huomiota erikoistuvien lääkärien työskentelyyn. Kaikilla vastaanotoilla, joita olin seuraamassa, erikoistuva lääkäri työskenteli erikoislääkärin kanssa. Yhdellä vastaanotolla oli jopa kaksi erikoistuvaa erikoislääkärin lisäksi. Erikoistuvat lääkärit tekivät vastaanoton aikana koneelle ja paperille paperitöitä samalla kuin erikoislääkäri keskusteli potilaan kanssa. Tämä mahdollisti sen, että seuraava potilas kutsuttiin heti edellisen lähdettyä. Toinen huomattava ero oli se, että kaikki potilaat tulivat vastaanotolle paperinipun kanssa ja saivat vastaanoton jälkeen uuden paperin käynnistään. Vaikutti siltä, että sähköinen potilastietojärjestelmä ei ole samanlaisessa asemassa kuin Suomessa.

Asuin opiskelija-asuntola Convitto Vescovile San Giorgiossa, jossa oli kahden hengen huone omalla kylpyhuoneella. Asuntola oli keskeisellä sijainnilla, vain noin 10 min kävelymatkan päässä sairaalasta ja lähellä keskustaa. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä oli hyvin varusteltu ruokakauppa, joka oli auki vuorokauden ympäri. Asuntolalla tarjottiin aamupala sekä 20 kuponkia, jotka kävivät asuntolan lounaaseen ja illalliseen. Kuponkien loputtua oli mahdollista maksaa lisäaterioista. Muuten söimme kaupasta ostettavia ruokia tai ravintoloissa. Asuntolan keittiössä ei ollut mahdollisuutta tehdä itse ruokaa, mutta siellä oli jääkaappi ja mikro.

Sosiaaliseen ohjelmaan kuului yhteisiä illallisia ja retkiä viereisiin kaupunkeihin, mm. Veronaan ja Bergamoon. Kävimme Garda- ja Iseo-järvillä ja Bresciassa kalliokiipeilimme ja keilasimme. Lisäksi paikallisjaosta järjesti meille opetus-/keskustelutilaisuuden teemalla ”Conflict of interest”. Sosiaalinen ohjelma oli todella monipuolinen ja runsas, mutta vapaita päiviä oli myös sopivasti. Järjestetyn sosiaalisen ohjelman lisäksi teimme pienemmässä ryhmässä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa retkiä lisäksi Venetsiaan ja Padovaan.

Lensin Helsingistä Milanoon suoralla lennolla ja Milanosta otin junan Bresciaan. Lentolippu maksoi yhteen suuntaan 204 € ja junalippu alle 20 euroa. Vaihtoa varten sain 400 € yliopiston apurahaa. Bresciassa käytin välillä metroa ja kaupunkipyöriä. Viiden euron aktivointimaksun jälkeen pyöriä oli ilmaista käyttää, kunhan pyöräilyaika oli alle 45 minuuttia. Polkupyörä oli todella kätevä, koska asema oli aivan asuntolan edessä.

Vaihdostani saan työtunteja vastaavasti 2 op valinnaisiin opintoihin.

3. vuosikurssin opiskelija
kesäkuu 2022

Vietin kesäkuun Italiassa Sardinian saarella Sassarin kaupungin yliopistollisessa sairaalassa. Tässä kliinisessä vaihdossa pääsin työskentelemään sekä fysiologian osaston potilaiden että tutkimuksen parissa. Sain vaihdosta 3 opintopistettä valinnaisiin opintoihin.

Pyöriskelin sekä liikuntafysiologian että neurofysiologian puolella päivästä riippuen, ja pääsin esimerkiksi avustamaan MS-potilaiden kuntotesteissä ja ENMG- sekä EEG- mittauksissa. Useassa neurofysiologian tutkimuksista keskeisenä osana oli magneettistimulaation antaminen aivokuorelle. Työaika oli todella joustava ja vaihteli päivän mukaan kolmesta yhdeksään tuntiin, sillä rannalle meno oli hyväksyttävä syy lähteä loppuviikosta jo aiemmin pois. Työskentely oli rennompaa ja omatoimisempaa kuin oletin. Klinikalla eri alojen ammattilaiset olivat todella ystävällisiä ja avuliaita, näimme välillä myös vapaa-ajalla. Englannin heikko
osaamistaso yllätti ja italian kielen edes osittainen hallitseminen ei olisi tullut pahitteeksi, oma taitoni oli siis täysin nollassa. Usein kuitenkin paikalta löytyi edes yksi henkilö, joka ymmärsi englantia ja pahemmilta väärinkäsityksiltä vältyttiin.

Merkittäviä eroja sairauksien esiintyvyydessä ei vaihtoni aikana tullut esille. Potilaan ja lääkärin vuorovaikutus vaikutti rennolta ja enemmänkin jutustelulta, joka tosin saattoi johtua myös osastostani. Lääketieteen opiskelu kestää myös Italiassa kuusi vuotta ja perusrakenne on hyvin samanlainen kuin meillä. Heidän
lähes kaikki tentit sijoittuvat kesä/heinäkuulle ja ovat suullisia kuulusteluja koko luokan läsnä ollessa. Monet tekevät opintojen ohella vapaaehtoisia harjoittelujaksoja, myös fysiologialla oli kesäkuun aikana useita eri lääketieteen opiskelijoita paikallisesta yliopistosta.

Majoituin opiskelija-asuntolassa vanhassa kaupungissa. Huone jaettiin joko toisen vaihtarin tai italialaisen opiskelijan kanssa ja kylpyhuoneet olivat useammalle yhteiset. Huoneessa ei ollut tyynyä tai peittoa, mutta kuukauden onneksi pärjäsi läheisestä pikkuputiikista ostetulla koristetyynyllä. Peittoa ei olisi muutenkaan tarvinnut, sillä lähes 40 asteen lämpö ilman mitään ilmastointia oli riittävästi. Ikkunoiden aukipitämisessäkin oli omat huonot puolensa, ulkoilma oli usein tukalampaa kuin sisäilma ja haisi erinäisille eritteille, sillä vanhassa kaupungissa mukulakivikadut olivat ahtaita ja vihreitä kasveja ei näkynyt.

Ruokiin sai rahaa 100€, mutta sairaalan kanttiini oli kiinni eikä huoneissa ollut mahdollista tehdä ruokaa. Käytännössä siis elin kuukauden syömällä ainoastaan ulkona pitsaa tai pastaa, kuten toki turistina kuuluukin. Suomeen palaamisen jälkeen näistä täytyi pitää parin viikon tauko. Järjestön sosiaalisena ohjelmana oli antaa meille drinkkilippuja opiskelijabaariin erään perjantain tapahtumaan, muuta ohjelmaa ei järjestetty sillä kesäkuussa paikalliset olivat kiireisiä tenttien kanssa.

Sassarissa oli samaan aikaan yhteensä 7 vaihtaria, joiden kanssa tehtiin omatoimisesti iltapäivisin ja viikonloppuisin retkiä rannoille ympäri Sardinian saarta. Lennot maksoivat yhteensä 400€, joka oli yliopistolta saadun apurahan suuruus. Sardinian saarelle oli huonommin lentoyhteyksiä Suomesta kuin Manner-Italiaan. Paikan päällä matkustin junalla tai bussilla, joita oli helppo käyttää mutta joiden aikataulujen paikkaansa pitävyyteen en suosittelisi luottamaan.

3. vuosikurssin opiskelija
kesäkuu 2022

Suoritin vaihtoni Sardinian saarella sijaitsevan Sassarin yliopistollisen sairaalan gynekologian  ja obstetriikan osastolla, joka oli erikoisaloista ensimmäinen vaihtoehtoni vaihtoon  hakiessani. Kanssani samalla osastolla oli kiertämässä kaksi kämppistäni, jotka olivat myös  IFMSA-vaihtareita, sekä yksi brittiläinen Erasmus-vaihtari. Työpäivämme alkoivat klo 8  jälkeen, riippuen milloin professorimme, osaston johtaja, saapui paikalle. Hän työskenteli  gynekologisen kirurgian parissa, joten vietimme suurimman osan ajastamme  leikkaussaleissa. Päivät kuitenkin alkoivat yleensä potilaskierroilla, joissa tapasimme yleensä  edellispäivinä leikattuja potilaita sekä kyseisen päivän leikkauslistalla olevia potilaita. Tämän  jälkeen professori otti vastaan työhuoneessaan muita potilaita, joiden leikkaustarvetta  arvioitiin tai leikkausta suunniteltiin, lisäksi muutamia akuuttitapauksia. Tämän jälkeen  siirryimme leikkaussalien puolelle, jossa seurasimme professorimme sekä muutaman muun  kokeneen kirurgien leikkauksia. Työpäivä loppui eri aikaan joka päivä leikkauksista riippuen,  mutta pääsimme yleensä viimeistään klo 14. Tämän jälkeen kuljimme kaupan kautta kotiin  laittamaan lounasta, sillä sairaalalla ei ollut mahdollista ostaa syötävää. Saimme jokainen  100 € lounasrahaa. 

Oma englannin kielitaitoni on melko sujuvaa, mutta sairaalan henkilökunnasta ei monikaan  englantia puhunut. Kaikki henkilökunnasta olivat kuitenkin todella mukavia meille! He  ohjasivat meidät leikkauksissa aina parhaille paikoille seuraamaan, ja juttelimme kaikki tauot  heidän kanssaan Google Kääntäjän avulla. He olivat hyvin kiinnostuneita meistä, sillä he  eivät olleet tottuneet opiskelijoihin klinikassa. Italialaisten lääkisläisten kuuden vuoden  opinnot painottuvat vahvasti teoriaan, joten heillä ei kliinistä kokemusta juuri  valmistuessaan ole. Esimerkiksi loppuvaiheen erikoistuvat lääkärit suorittivat osastoilla ja  operaatioissa pääasiassa samoja työtehtäviä, kuin Suomessa amanuenssuurit yleensä  suorittavat. Leikkaussalin ulkopuolella iso osa heidän ajastaan meni myös käsinkirjatessa  vanhempien kollegoiden lausuntoja. 

Lääkärit, joita seurasimme, puhuivat todella sujuvaa englantia. He selittivät mielellään  leikkausten aikana mitä leikkauspöydällä oikein tapahtui, joten leikkauksia seuratessa oppi  todella paljon. Pääsimmekin näkemään operaatioita hyvin laidasta laitaan! Emme päässeet  itse tekemään mitään, mutta hoitajien ja meidän vaihtareiden kielimuurin takia se ei olisi  ehkä ollut turvallistakaan. Opin vaihdon aikana kuitenkin enemmän kuin olisin  odottanutkaan ja nautin ajastani sairaalalla todella paljon!

Italian terveydenhuolto ei EU-maana ei eronnut kovin radikaalisti Suomesta. Julkinen  terveydenhuolto toimii suurin piirtein samalla tavalla kuin Suomessa. Gynekologian  leikkaussaleissa suoritettiin suurimmaksi osaksi samoja operaatioita, kuin käsittääkseni  Suomessakin tehdään. Suurimmat erot, jotka havaitsin, olivat hygienia- ja  tietosuojakäytäntöihin liittyviä. Operaatioissa sai esimerkiksi ottaa mistä tahansa  puhelimellaan kuvia, johon meitä suorastaan kannustettiin siihen oppimisemme kannalta,  ja leikkaussaleihin oli avoimet ovet, joista sai kulkea miten halusi. Lisäksi hierarkia vaikutti  tiukemmalta kuin Suomessa, vaikka ilmapiiri hyvältä vaikuttikin. 

Asuin yksityisessä asunnossa, jossa oli neljä makuuhuonetta. Asunto oli mukava ja sijaitsi  noin 10 minuutin kävelymatkan päässä sairaalarakennuksestamme, hyvällä alueella  keskustassa. Kanssani asunnossa asui kolme IFMSA-vaihtarityttöä (brasilialainen, toinen  suomalainen ja slovakialainen), joiden kanssa jaoimme kaksi makuuhuonetta, sekä  italialainen opiskelijatyttö ja italialainen nuorehko mies, joka oli muutaman kuukauden  työkomennuksella Sassarissa. 

Vaihtariporukastamme tuli erittäin tiivis ja vietimme kaiken vapaa-aikamme yhdessä. Välillä hengasimme myös kolmen muun IFMSA-vaihtarin kanssa (heidän ehtiessään), jotka asuivat  eri puolella Sassaria erilaisissa opiskelijamajoituksissa. Italialaiset kämppiksemme  puolestaan eivät englantia puhuneet, mutta mies söi usein illallista kanssamme samaan  aikaan, ja hänen kanssaan keskustelimmekin melko paljon Google Kääntäjän avulla. 

Suurin miinus koko vaihdossa oli kaikki säätö asunnon kanssa. Sain kuulla majoituksen ja  ajankohdan, jolloin sinne saan saapua, alle kaksi vuorokautta ennen Sardiniaan  saapumistani. Tätä ennen tätä en ollut varma, missä asun ensimmäiset vuorokaudet.  Suomalaiset vaihtovirkailijat kyselivät sieltä myös tarkemmin, mutta Italian päässä  järjesteltiin asioita melko myöhässä. Asuntoa ei ollut myöskään siivottu ennen sinne  saapumistamme, joten pari ensimmäistä päivää siivosimme edellisten asukkaiden roskia  lattioilta. Lisäksi asunnossa ei ollut lakanoita, pyyhkeitä, täkkejä eikä käyttökelpoisia tyynyjä,  joten kävimme ostamassa niitä alle 2 km päässä sijaitsevasta JYSK:istä. Osalle kämppiksistäni  oli ilmoitettu lakanoiden ja pyyhkeiden puutteesta, joten he olivat osanneet ottaa omat  mukaan. Keittiössä oli kaasuliesi, joten jouduimme maksaa kaasutankista. Asunnon kanssa  oli vielä lisää säätöä siellä asumisemme aikana, mutta lopulta kaikki hoitui paikallisten  vaihtovirkailijoiden ja kämppisteni yhteistyöllä kuntoon. Asunto tuntui pian kodikkaalta! 

Sosiaalista ohjelmaa meille ei italialaisten puolesta ollut järjestetty, sillä heillä oli tenttikausi  menossa. Suurin osa meistä ei myöskään nähnyt kummiaan kuin ensimmäisenä päivänä.  Koko yliopiston yhteiset bileet sekä lääketieteellisen omat bileet oli kuitenkin järjestetty,  jotka olivat ihan hauskoja tapahtumia. Olisimme toivoneet enemmän järjestettyä ohjelmaa,  mutta kuukausi meni loppupeleissä niin nopeasti, että saimme aikataulumme helposti  täytettyä hauskoista aktiviteeteistä omalla vaihtariporukallamme! 

Ennen Sardiniaan matkustamista vietin ystäväni kanssa muutaman päivän Pohjois-Italiassa.  Lensin tullessani ensin Milanoon, josta sitten lomani jälkeen Sardiniaan Algheron  lentokentälle, josta kummini tuli hakemaan minua autolla. Algheron kenttä oli pieni ja  moderni, ja sieltä pääsee kätevästi bussilla noin tunnissa Sassariin. Takaisin tullessa  matkustin samaa reittiä kotiin. Lennot (ruumalaukkujen kanssa) ja matkat lentokentille 

maksoivat yhteensä hieman noin 400 €. Kohteeseen oli siis kaiken kaikkiaan hyvin vaivatonta  matkustaa. Vaihtoa varten sain yliopistolta apurahan, joka kattoi 380 euron vaihtomaksun. Suosittelen kysymään omalta kummilta tai paikallisilta virkailijoilta apua julkisten  liikennevälineiden käyttöön, sillä reittien suunnitteluun ja lipun myyntiin tarvitsi useamman  paikallisen sovelluksen. Kun opimme kulkemaan, kävimme usein iltapäivisin rannalla tai  lähikaupungeissa bussilla. Sassari ei itsessään sijaitse rannalla, mutta 30–60 minuutin  matkan päässä oli useita hienoja rantoja. Bussiliput maksoivat 1–4 € matkasta riippuen. Juna  kulki vain muutamien kaupunkien välillä Sassarissa, takseja oli huonosti ja Uber ei Sassarissa  toiminut. Auton vuokraus on Sardiniassa ihanteellisin tapa kulkea, joten jos tähän on  mahdollisuus esim. vaihtariporukalla, suosittelen sitä vahvasti! Itse vietin viikon vaihtoni  jälkeen puolisoni kanssa vuokra-autolla Sardiniaa kiertäen. Vaihdon aikana kävimme  Sardinian isoimpien kaupunkien lisäksi myös Ranskan saarella Korsikalla kämppisteni  kanssa! Matkustimme kuvankauniiseen Bonifacioon lautalla Santa Teresasta (noin tunnin  matka) ja vietimme siellä viikonlopun.  

Sassari ei ollut ensimmäinen vaihtoehtoni Italiassa, mutta olen todella iloinen, että päädyin  lopulta Sardinian saarelle! Koko Saari on paikkana hyvin kaunis ja erilainen kuin manner Italia. Sardinia onkin italialaisten tyypillinen rantalomakohde, joten turistit olivat pääasiassa  italialaisia. Sassarin (ja koko Sardinian) hintataso oli suunnilleen samaa luokkaa kuin Pohjois Italiassa, eli paikasta riippuen saman hintaista tai halvempaa kuin Suomessa. Ruokakaupat  (lempparimme Conad) olivat suunnilleen samaa hintaluokkaa kuin suomalaiset, mutta toki  

italialaiset viinit, juustot ja muut herkut olivat huomattavasti halvempia kuin täällä. Saan vaihdon hyväksyttyä osaksi opintojani. Itselläni vaihto menee valinnaisten opintojen  alle, ja 4 viikon vaihto vastaa noin 3 opintopistettä. Vaihdon olisi voinut saada myös  amanuenssuuriksi näin halutessaan. Suosittelen vaihtoon lähtemistä kaikille, jotka sitä  vähänkin harkitsevat. Vaihto oli kokonaisuudessaan aivan ihana kokemus, jonka aikana sain  upeita uusia ystäviä, lääketieteen osaamiseni kasvoi, kielitaitoni ja itseluottamukseni parani  ja opin paljon lisää Italian kielestä ja kulttuurista, vaikka siellä useita kertoja olinkin  entuudestaan käynyt. Matkasta jää paljon upeita muistoja.