Italia
2. vuosikurssin opiskelija
heinäkuu 2019
Lähdin harjoitteluvaihtoon Sardiniaan Sassarin kaupunkiin 01.07. ollessani vielä prekliinisessä vaiheessa opintojani, mutta kokemus oli silti antoisa. Minut valittiin plastiikkakirurgian osastolle ja prekliinisen vaiheen takia en tehnyt paljon muuta kuin seurasin poliklinikan vastaanottoa sekä leikkauksia. Poliklinikalla juuri kukaan ei puhunut englantia, mutta hyvin harva sitä puhui muuallakaan, tosin ymmärsivät käsittääkseni englantia kuitenkin hyvin. Sairaalassa en saanut juurikaan ohjeita miten vaihto olisi tarkoitus suorittaa vaan osaston johtaja määräsi erikoistuvan lääkärin neuvomaan minua. Se tarkoitti käytännössä sitä että lääkäri kysyi mitä halusin nähdä ja ohjeisti minua seuraamaan sitä. Sen koommin en lääkäriä nähnyt.
Sairaalassa työpäivät alkoivat kahdeksalta ja koostuivat lähinnä leikkausten ja lääkärin vastaanoton seuraamisesta. Mitään vaatimuksia paikallaololle ei ollut, sillä kukaan ei sitä valvonut(/se ei heitä kiinnostanut). Olin kuitenkin sairaalalla lähes päivittäin.
Kielitaidon puolesta minulla ei ollut mitään hätää, vaan pikemminkin ongelmana oli italialaisten osaamattomuus/haluttomuus puhua englantia. Kysyttäessä muutamat lääkärit kyllä vastasivat mielellään.
Italialainen tapa kohdata potilaat ja pitää vastaanottoa olivat aivan mielettömän lämpimät. Lääkärien suhtautuminen potilaisiin oli täysin erilainen kuin Suomessa. Potilaat toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi ja ilmapiiri oli oudon rento ja ystävällinen, mutta silti ammattimainen. Lääkäriä kunnioitettiin kovasti, mutta vuorovaikutus oli silti tuttavallinen. Sairauksien esiintyvyydestä en saanut kovin hyvää käsitystä, mutta hyvin paljon ihosyöpätapauksia näkyi klinikalla. Oikeastaan kaikki plastiikkakirurgialle tulleet potilaat olivat ihosyöpä tai rintasyöpätapauksia.
Harmillisesti juurikaan opetusta ei tapahtunut minun yksikössäni, vaikka paljon yritin kysellä ja seurata innokkaasti. Muissa yksiköissä oli kuulemani mukaan tosin erilainen tyyli ja heillä oli erikseen opettava professori esittelemässä ja selittämässä eri sairauksista ja miten toimenpiteessä edetään. Löysinkin itseni usein hänen ryhmästään vaihdon loppupuolella.
Asuin keskellä kaupunkia opiskelijoille suunnatussa hostellissa, jossa oli kahden hengen huoneita viidessä kerroksessa. Perinteinen italialainen kivitalo. Alakerrassa oli vartija joka päivysti 24/7 sekä keittiö ja ylimmässä kerroksessa oli pesutupa. Huoneiden lattiat olivat saastaiset (kuten myös keittiö) ja lavuaarit ja suihkun viemäri olivat käytännössä tukossa. Ilmeisesti siivoaminen ei kuulunut siellä kenellekään. Peittoa ei ollut ja ensimmäiset yöt olivatkin jäätäviä.
Vaihtokohteen contact personit olivat aivan kamalia lähes kaikille vaihtareille. Ainoa apu mitä sain omaltani oli saattelu 10 minuutin kävelymatkana hostellille. Sen lisäksi oikeastaan mitään ei tapahtunut vaikka yritinkin yhteyttä ottaa ja kysellä. Asia oli näin myös muiden kohdalla. Meille ei järjestetty muuta kuin yksi lyhyt baarireissu keskustassa jossa sai ilmaisen oluen, tämän lisäksi ei mitään.
Itse menin Sardiniaan ensin lennolla Genovaan josta lautalla Porto Torresin satamaan (12h laivamatka), jota en kyllä suosittele. Helpoiten pääsee lentämällä suoraan Algheroon ja siitä bussilla mihin ikinä Sardiniassa meneekään. Vaihtoa varten en saanut apurahaa tai stipendiä.
Tämän raportin perusteella saattaa jäädä sellainen maku, että vaihto on ollut ihan paska. Näin ei kuitenkaan ollut, vaikka paikallisissa asioissa olisi todella paljon toivomisen varaa. Vaihtokokemus oli aivan huikea! Muut vaihtarit olivat parasta mitä voi toivoa ja kypsyttyämme paikallisten tuutoreiden hommaan teimmekin useita reissuja keskenämme. Sardinia on saarena upea ja kuukaudessa kerkeää hyvin kiertää lähes kaiken mitä sieltä löytyy. Upeita rantoja ja kirkkaita vesiä.
Hintataso on tosin melkein Suomen tasoa vaikkakin hieman halvempaa esim viinin ja oluen suhteen. Ruoka oli hyvää ja kelit mitä parhaat.
Vaihtotoiminnan kehittämiseen olisi syytä selvittää vaihtomaan kielivaatimukset ja olisi myös hyvä että vastaanottavalla puolella on myös sama.
3. vuosikurssin opiskelija
heinäkuu 2022
Lähdin Sassariin vaihtoon heinäkuuksi 2022. Työskentelin reumatologian osastolla. Vaihto oli
minulle mieluisa kokemus vaikka vaihto oli järjestelty huonosti vastaanottavan tahon osalta.
Sassarissa, ja Italiassa laajemminkin, ei pärjää ilman italian taitoa. Silti paikallinen vaihtojärjestö ei vaadi italian osaamista vaan pelkästään englannin. Sassarissa kukaan ei puhu englantia, edes merkittävä osa lääkäreistä. Useilla osastoilla tuutoroivat lääkärit eivät puhuneet vaihtarien kanssa englantia, eivät siis puhuneet lainkaan heidän kanssaan. Itse olin onnekas, koska tuutoroiva lääkärini puhui englantia ja oli myös aidosti kiinnostunut opettamaan minua.
Sairaalassa seurasin vastaanottoja, vastasin tuutorini esittämiin kysymyksiin, tein statuksia,
kommentoin kuvia ja tein pari kertaa ultraäänitutkimuksen potilaalle. Mikäli potilaita ei ollut, niin saatoimme harjoitella vaihtareiden kesken ultraäänilaitteen käyttöä toisillamme. Sairaalaan sai tulla ja lähteä koska vain. Sosiaalista ohjelmaa ei käytännössä ollut lainkaan. Yhtenä päivänä eräs yhteyshenkilö kutsui meidät viettämään aikaa hänen ja hänen kaveriensa kanssa mutta tällöinkin hänen kaverinsa puhuivat pelkästään keskenään italiaa eivätkä huomioineet meitä mitenkään.
Kaupungin LEO (Local Exchange Officer) ei hoitanut tehtäviään. Osa vaihtareista olivat ilman osastopaikkaa saapuessamme. Vaihtosertifikaatin ja taskurahan saamisessa oli haasteita. Emme kertaakaan tavanneet kaupungin LEO:ta ja häneen oli vaikea saada yhteyttä.
Meille ei tarjottu lounasta vaan saimme 100 euron taskurahan, jolla lounaat kustannettiin.
Kaupungissa oli opiskelijaravintola, jossa ERASMUS-lääkisopiskelijat kävivät syömässä lounasta
mutta vaihtovirkailijat eivät olleet hakeneet meille oikeutta tähän.
Kannattaa ystävystyä ERASMUS-lääkisvaihto-opiskelijoiden kanssa ja kysyä ylimääräisten opiskelijaravintolakorttien perään. Muutenkin kaupungin ERASMUS-lääkisvaihto-opiskelijoita kannattaa tutustua IFMSA-opiskelijoiden lisäksi. Alueen hintataso on matalampi kuin Suomen. Aurinko paistoi joka päivä ja lämpötila oli aina yli 30 astetta. Vaikka Sassari sijaitsee sisämaassa, rannalle pääsi helposti julkisilla. Parhaisiin luontokohteisiin pääsee vain autolla.
Majoitus tapahtui keskustan opiskelija-asuntolassa kahden hengen huoneissa. Olot olivat kehnot. Huoneessani ei ollut aluksi toimivaa minijääkaappia. Keittiön jääkaappi oli myös rikki. Keittiössä ei ollut kunnolla ruuanlaittovälineitä: aterimia, pannuja, lastaa tai edes astianpesuainetta. Huoneen wc:n lavuaari tulvi. Huoneessa ei ollut ilmastointia, tyynyjä tai lakanoita. Pesukone ei toiminut. Wifi ei toiminut. Huoneet piti siivota mutta siivoustarvikkeita ei ollut.
Sassariin lähtiessä kannattaa ensisijaisesti laskeutua Algheron lentökentälle. Myös Olbian lentokentälle voi laskeutua mutta tällöin junamatka on varsin pitkä Sassariin.
Vaihdossa parasta oli huippuhauska vaihtariporukka, jonka kanssa touhusimme kaikki
päivät. Matkustimme ympäri Sardinian saarta ja järjestimme illanistujaisia.
Kaiken kaikkiaan käytännön järjestelyt oli täysin kustu, olot olivat alkeelliset etkä saa
kliinisestä työstä todennäköisesti mitään irti, jos et osaa italiaa. Mutta toisaalta luonto on
kaunis (suosittelen auton vuokrausta!), sää mitä parhain ja voit saada elinikäisiä kavereita!
5. vuosikurssin opiskelija
heinäkuu 2022
Suoritin vaihtoni Bresciassa, sairaalassa ASST Spedali Civili, gynekologian ja obstetriikan
osastolla. Vaihtoni aikana seurasin lääkäreiden työtä eri sijoituksissa, esim. gynekologian ja obstetriikan poliklinikoilla ja leikkaus- ja synnytyssaleissa. Päivittäin olin sairaalalla n. 4–5 tuntia. Vaihdon sisältö vastasi odotuksiani, vaikka olinkin toivonut, että olisin päässyt osallistumaan enemmän käytännön työhön.
Minut otettiin hyvin vastaan. Päivittäin vaihtuvan ohjelman vuoksi tapasin joka päivä uusia lääkäreitä, joten en päässyt tutustumaan yksittäiseen työporukkaan. Aamuisin käytävällä hoitajat ja muu henkilökunta auttoivat minua löytämään oikean paikan. Erikoistuvat lääkärit olivat todella ystävällisiä ja tekivät minulle ohjelman vaihdon ajaksi. Vastaanotoilla he kertoivat englanniksi, mistä potilaiden kanssa keskusteltiin, koska moni erikoislääkäri ei puhunut englantia. Ennen Italiaan lähtöä olin ottanut muutaman kurssin italiaa ja vähäisestäkin italian taidosta oli hyötyä. Pystyin mm. kertomaan, mitä teen sairaalassa ja mitä paikkaa etsin. Lisäksi monilla vastaanotoilla ei tullut erikoistuvalle lääkärille tilaisuutta kertoa minulle potilastapauksesta, joten siitäkin oli apua, että ymmärsin hieman, mistä oli puhuttu.
Sairaalassa kiinnitin eniten huomiota erikoistuvien lääkärien työskentelyyn. Kaikilla vastaanotoilla, joita olin seuraamassa, erikoistuva lääkäri työskenteli erikoislääkärin kanssa. Yhdellä vastaanotolla oli jopa kaksi erikoistuvaa erikoislääkärin lisäksi. Erikoistuvat lääkärit tekivät vastaanoton aikana koneelle ja paperille paperitöitä samalla kuin erikoislääkäri keskusteli potilaan kanssa. Tämä mahdollisti sen, että seuraava potilas kutsuttiin heti edellisen lähdettyä. Toinen huomattava ero oli se, että kaikki potilaat tulivat vastaanotolle paperinipun kanssa ja saivat vastaanoton jälkeen uuden paperin käynnistään. Vaikutti siltä, että sähköinen potilastietojärjestelmä ei ole samanlaisessa asemassa kuin Suomessa.
Asuin opiskelija-asuntola Convitto Vescovile San Giorgiossa, jossa oli kahden hengen huone omalla kylpyhuoneella. Asuntola oli keskeisellä sijainnilla, vain noin 10 min kävelymatkan päässä sairaalasta ja lähellä keskustaa. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä oli hyvin varusteltu ruokakauppa, joka oli auki vuorokauden ympäri. Asuntolalla tarjottiin aamupala sekä 20 kuponkia, jotka kävivät asuntolan lounaaseen ja illalliseen. Kuponkien loputtua oli mahdollista maksaa lisäaterioista. Muuten söimme kaupasta ostettavia ruokia tai ravintoloissa. Asuntolan keittiössä ei ollut mahdollisuutta tehdä itse ruokaa, mutta siellä oli jääkaappi ja mikro.
Sosiaaliseen ohjelmaan kuului yhteisiä illallisia ja retkiä viereisiin kaupunkeihin, mm. Veronaan ja Bergamoon. Kävimme Garda- ja Iseo-järvillä ja Bresciassa kalliokiipeilimme ja keilasimme. Lisäksi paikallisjaosta järjesti meille opetus-/keskustelutilaisuuden teemalla ”Conflict of interest”. Sosiaalinen ohjelma oli todella monipuolinen ja runsas, mutta vapaita päiviä oli myös sopivasti. Järjestetyn sosiaalisen ohjelman lisäksi teimme pienemmässä ryhmässä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa retkiä lisäksi Venetsiaan ja Padovaan.
Lensin Helsingistä Milanoon suoralla lennolla ja Milanosta otin junan Bresciaan. Lentolippu maksoi yhteen suuntaan 204 € ja junalippu alle 20 euroa. Vaihtoa varten sain 400 € yliopiston apurahaa. Bresciassa käytin välillä metroa ja kaupunkipyöriä. Viiden euron aktivointimaksun jälkeen pyöriä oli ilmaista käyttää, kunhan pyöräilyaika oli alle 45 minuuttia. Polkupyörä oli todella kätevä, koska asema oli aivan asuntolan edessä.
Vaihdostani saan työtunteja vastaavasti 2 op valinnaisiin opintoihin.
3. vuosikurssin opiskelija
kesäkuu 2022
Vietin kesäkuun Italiassa Sardinian saarella Sassarin kaupungin yliopistollisessa
sairaalassa. Tässä kliinisessä vaihdossa pääsin työskentelemään sekä fysiologian
osaston potilaiden että tutkimuksen parissa. Sain vaihdosta 3 opintopistettä
valinnaisiin opintoihin.
Pyöriskelin sekä liikuntafysiologian että neurofysiologian puolella päivästä riippuen,
ja pääsin esimerkiksi avustamaan MS-potilaiden kuntotesteissä ja ENMG- sekä EEG-
mittauksissa. Useassa neurofysiologian tutkimuksista keskeisenä osana oli
magneettistimulaation antaminen aivokuorelle. Työaika oli todella joustava ja
vaihteli päivän mukaan kolmesta yhdeksään tuntiin, sillä rannalle meno oli
hyväksyttävä syy lähteä loppuviikosta jo aiemmin pois. Työskentely oli rennompaa
ja omatoimisempaa kuin oletin. Klinikalla eri alojen ammattilaiset olivat todella
ystävällisiä ja avuliaita, näimme välillä myös vapaa-ajalla. Englannin heikko
osaamistaso yllätti ja italian kielen edes osittainen hallitseminen ei olisi tullut
pahitteeksi, oma taitoni oli siis täysin nollassa. Usein kuitenkin paikalta löytyi edes
yksi henkilö, joka ymmärsi englantia ja pahemmilta väärinkäsityksiltä vältyttiin.
Merkittäviä eroja sairauksien esiintyvyydessä ei vaihtoni aikana tullut esille.
Potilaan ja lääkärin vuorovaikutus vaikutti rennolta ja enemmänkin jutustelulta,
joka tosin saattoi johtua myös osastostani. Lääketieteen opiskelu kestää myös
Italiassa kuusi vuotta ja perusrakenne on hyvin samanlainen kuin meillä. Heidän
lähes kaikki tentit sijoittuvat kesä/heinäkuulle ja ovat suullisia kuulusteluja koko
luokan läsnä ollessa. Monet tekevät opintojen ohella vapaaehtoisia
harjoittelujaksoja, myös fysiologialla oli kesäkuun aikana useita eri lääketieteen
opiskelijoita paikallisesta yliopistosta.
Majoituin opiskelija-asuntolassa vanhassa kaupungissa. Huone jaettiin joko toisen
vaihtarin tai italialaisen opiskelijan kanssa ja kylpyhuoneet olivat useammalle
yhteiset. Huoneessa ei ollut tyynyä tai peittoa, mutta kuukauden onneksi pärjäsi
läheisestä pikkuputiikista ostetulla koristetyynyllä. Peittoa ei olisi muutenkaan
tarvinnut, sillä lähes 40 asteen lämpö ilman mitään ilmastointia oli riittävästi.
Ikkunoiden aukipitämisessäkin oli omat huonot puolensa, ulkoilma oli usein
tukalampaa kuin sisäilma ja haisi erinäisille eritteille, sillä vanhassa kaupungissa
mukulakivikadut olivat ahtaita ja vihreitä kasveja ei näkynyt.
Ruokiin sai rahaa 100€, mutta sairaalan kanttiini oli kiinni eikä huoneissa ollut
mahdollista tehdä ruokaa. Käytännössä siis elin kuukauden syömällä ainoastaan
ulkona pitsaa tai pastaa, kuten toki turistina kuuluukin. Suomeen palaamisen
jälkeen näistä täytyi pitää parin viikon tauko. Järjestön sosiaalisena ohjelmana oli
antaa meille drinkkilippuja opiskelijabaariin erään perjantain tapahtumaan, muuta
ohjelmaa ei järjestetty sillä kesäkuussa paikalliset olivat kiireisiä tenttien kanssa.
Sassarissa oli samaan aikaan yhteensä 7 vaihtaria, joiden kanssa tehtiin
omatoimisesti iltapäivisin ja viikonloppuisin retkiä rannoille ympäri Sardinian
saarta.
Lennot maksoivat yhteensä 400€, joka oli yliopistolta saadun apurahan suuruus.
Sardinian saarelle oli huonommin lentoyhteyksiä Suomesta kuin Manner-Italiaan.
Paikan päällä matkustin junalla tai bussilla, joita oli helppo käyttää mutta joiden
aikataulujen paikkaansa pitävyyteen en suosittelisi luottamaan.