Kroatia

Zagreb, Kroatia
6. vuosikurssin opiskelija
lokakuu 2021

Olin vaihdossa lokakuussa 2021 Sestre Milosdrnicen sairaalassa KNK:lla. Olin sairaalalla noin 6h päivässä ja sain seurata leikkauksia, päivystyspoliklinikkaa ja normaaleja poliklinikoita. Sain myös itse tutkia potilaita ja avustaa leikkauksissa. Kaikki sairaalassa puhuivat hyvää englantia ja evalit sekä kirurgit olivat jopa niin innostuneita opettamaan minua että minua tultiin välillä hakemaan paikasta toiseen. Sairaalalla olin noin 6h päivässä, mutta ilmapiiri oli joustava ja rento, sain itse päättää kuinka monta tuntia halusin siellä viettää. Mielestäni opetus oli vähintäänkin yhtä hyvää kuin Suomessa ja olin yllättynyt että lääketieteen taso oli käytännössä sama kuin Suomessa. Ainoastaan välineet olivat hieman vanhempia ja leikkaussalikaavut eivät olleet kertakäyttöisiä kuten Suomessa yleensä. 

Sairauksien esiintyvyydessä huomasin joitain eroja… Ulkokorvan tulehdukset olivat mielestäni useammin komplisoituneita, tosin ilmasto on lämpimämpi keskimäärin ja ihmiset uivat enemmän, jotka ehkä altistavat enemmän ulkokorvan tulehduksille. Lisäksi antibioottigeeliä käytettiin lähes jokaiseen leikkaushaavaan tai haavoihin mikä erosi Suomen käytännöistä. Muutoin hoitokäytännöt vastasivat hyvin toisiaan. Kroatiassa potilaan ja lääkärin välinen suhde on hyvin lämmin, potilaita kuunneltiin ja lääkärit usein jopa vitsailivat potilaiden kanssa. Potilaat toivat hyvin usein etenkin kokeneemmille lääkäreille lahjoja jotka saattoivat olla hyvinkin arvokkaita, toisin kuin Suomessa olen nähnyt vain esim. kukkia tai viinipullon. Kroatiassa potilaat saattoivat tuoda jopa satojen eurojen viskipulloja lahjaksi lääkäreille.

Kroatiassa lääkisopinnot on hyvin samanlaisia kuin Suomessa, kliinistä opiskelua on vähemmän, mutta pienryhmäopetus oli hyvin samanlaista, samoin koulutuksen rakenne.

Asuin Zagrebissa asuntolassa ja jaoin huoneeni italialaisen tytön kanssa. Ruokailut olivat järjestetty sairaalalla, yleensä se oli kroatialaista sairaalaruokaa, joten ei ollut mitään järin herkullista, mutta kyllä sitä ilmaiseksi söi. Sosiaalinen ohjelma oli ehkä parasta vaihdossa. Kroatialaiset olivat järjestäneet meille joka toinen päivä jotain ohjelmaa ja he saapuivat aina isolla joukolla paikalle vaikka meitä vaihtareita oli vain 3. Lisäksi he kysyivät ennen vaihtoa mitkä asiat meitä kiinnostavat ja järjestivät tapahtumat sen mukaan. Kävimme mm. Plitvicen luonnonpuistossa, Sljemellä vaeltamassa, museoissa ja syömässä paikallista ruokaa sekä grillaamassa puistossa.Lisäksi yhteyshenkilöt järjestivät vielä lisätekemistä meille, kutsuivat kotiinsa ja teimme yhdessä ruokaa. Meille annettiin kaikille myös lista kaikista Zagrebin nähtävyyksistä ja ulkoilureiteistä.

Matkustin Zagrebiin lentokoneella ja liput maksoivat minulle 250 e. Hain apurahaa, mutta en vielä ole saanut sitä, joten en tiedä paljonko sitä tulen saamaan. Ensi vuoden lähtijöille suosittelen ehdottomasti KNK:ta, klinikkana, sillä se on yksi opetusmyönteisimmistä klinikoista Zagrebissa ja maan paras korvatautien yksikkö.