Ranska

Grenoble, Ranska
2. vuosikurssin opiskelija
kesäkuu 2019

Olin kesäkuun Ranskan Alpeilla Grenoblessa vaihdossa. Ranska vastaanotti SCOPE-vaihtoon myös prekliinisiä opiskelijoita, ja itse olen opiskellut kaksi vuotta joten vaihdon oli tarkoitus olla lähinnä ”observational study”. Sain tästä huolimatta nähdä ja tehdä paljon ja opinkin paljon ihan perus kliinisistä taidoista ja tiedoista lähtien.

Vietin vaihtoni CHU – Michallon Grenoble Alpes –yliopistollisessa sairaalassa sisätaudeilla. Pääasiassa seurasin paikallisia opiskelijoita, ”les externes”, jotka työskentelivät melko itsenäisesti erikoistuvien opiskelijoiden, ”les internes” johdolla.  Aamupäivisin tapasimme potilaita ja käsittelimme heidän hoitoon liittyviä labratuloksia ja hoitovaihtoehtoja.  Muun muassa rekisteröimme ja tulkitsimme EKG:a, katsoimme röntgen- ja magneettikuvia, katsoimme läpi verikokeiden ja muiden tutkimusten tuloksia ja teimme erilaisia kliinisiä kokeita. Seurasin myös esimerkiksi arteriaverinäytteen ottamista ja polven punktoimista. Opinkin tästä kaikesta paljon ja sain myös auskultoida, palpoida vatsaa ja osallistua mm. verenpaineen mittaukseen ja neurologisen statuksen tutkimiseen.

Maanantai-, keskiviikko- ja perjantai-iltapäivisin olin myös mukana ”le visite”-kierroksella, jossa kiersimme yhdessä externien, internien ja osaston lääkärien kanssa kaikissa osaston huoneissa kertaamassa ja keskustelemassa kunkin potilaan hoidosta. Näin tuli tutuksi myös muiden opiskelijoiden vastuulla olleet potilaat ja heidän hoitonsa. Lääkärit myös tenttasivat opiskelijoita tiukoilla kysymyksillä ja opettivat aiheeseen liittyviä tärkeitä asioita. Joka viikko osallistuin myös paikallisten opiskelijoiden opetukseen. Heillä oli tiistaiaamuisin vaihtelevasti sisätauteihin liittyvistä aiheista luento. Perjantaisin puolestaan opiskelijat pitivät vuorotellen potilastapausluentoja. Nämä olivat myös hyviä oppimistilaisuuksia varsinkin huomioiden, että olen opiskellut vähemmän aikaa kuin nämä ranskalaiset kollegani.

Oli mielenkiintoista tutustua niin laajaan kirjoon tauteja ja potilaita ja oppia niiden hoidosta ja tutkimuksista diagnoosia tehdessä. Uskon myös tavanneeni hieman erilaisia potilastapauksia kuin mihin Suomessa kohtaa. Oli myös kiva nähdä miten sairaalan henkilökunta toimi yhtenä tiiminä Ranskassa. Kaikki kunnioittivat potilaita ja huomioivat heidän tarpeensa ja hyvän vointinsa. Myöskin hoitajien ja lääkärien välinen tasa-arvo oli selvempää kuin Suomessa, eikä hierarkia ollut ainakaan omasta kokemuksestani niin paljoa kuin täällä, vaikka en tosiasiassa ole vielä ollut klinikassa Suomessa.

Työkieli oli ranska. Yleisestikin englannintaito oli hieman heikkoa ranskalaisten keskuudessa, joten ranskalla oli käytännössä pärjättävä. Itselleni tämä oli toivottukin tilanne sillä olin valinnut Ranskan kielitaitoni kehittämisen ajatuksella. Toki saatoin kysyä opiskelijoilta käännöksiä englanniksi ja he selittivätkin paljon asioita mulle erikseen aina kun oli enemmän aikaa. Huonekierrot lääkärin kanssa sen sijaan olivat vähän raskaampia koska ne olivat todella pitkiä, useita tunteja ilman taukoja, ja täysin ranskaksi vieläpä nopeaan tahtiin pahimmillaan usean ihmisen samanaikaista puhetta. Mutta kokonaisuutena vietin sairaalalla vain aamupäivät, joten liian rasittavaa ei missään nimessä ollut.

Majoituin kolmen paikallisen opiskelijan luona lähellä sairaalaa ja kaupungin keskustaa. Sain jopa pyörän käyttööni, joten kulku sairaalalle oli erityisen nopeaa ja helppoa. Sain oman huoneeni, kämppä oli siisti ja rauhallisella sijainnilla. Myös kämppikseni olivat todella mukavia ja tunsin oloni todella tervetulleeksi alusta lähtien. He mielellään laittoivat mullekin ruokaa iltaisin ja antoivat paljon vinkkejä tekemisistä kun itse joutuivat vielä opiskelemaan kovasti lopputentteihinsä. Tämä asumismuoto toimi kyllä mulle todella hyvin ja koin oloni onnekkaaksi, kun mut otettiin niin sydämellisesti vastaan ja tulimme kaikki neljä todella hyvin toimeen.

Paikallisvirkailijat olivat järkänneet meille paljon tekemistä piknikeistä patikointiretkiin ja lähialueen kaupunkeihin vierailuun asti (kävimme yhdessä Annecyssä). Ohjelmassa oli myös tutustumista paikalliseen ruokakulttuuriin, lääkisläisten kantispubiin ja tietenkin myös NFDP. Grenoblessa Social Program on kesän aikana se juttu, joten mukana oli aina myös innokkaita paikallisia lääkisläisiä mikä oli todella kiva! Tuntuikin että sain tavata todella paljon ihania ihmisiä ja he olivat myös todella ystävällisiä ja kutsuivatkin mukaan muun muassa vuorikiipeilemään ja matkustamaan kanssaan. Ihan huippuhienoja kokemuksia tulikin tätä kautta!

Lisäksi kävin itse toisen vaihtarin kanssa Torinossa Italiassa yhtenä viikonloppuna. Bussimatka sinne kesti reilut kolme tuntia ja kustansi parikymppiä. Vietin myös yhden viikonlopun Lyonissa jonne niin ikään pääsi bussilla nopeasti (1,5h) ja edullisesti. Grenoble onkin kaupunkina todella kätevällä sijainnilla monen paikan näkemiseen. Kaupunki on myös todella sporttinen ja kaunis vuorten ansiosta. Monet paikalliset harrastivat juuri kiipeilyä, pyöräilyä ja/tai laskettelua. 

Grenobleen pystyy matkustamaan montaa reittiä, mutta itse sain parhaan diilin Geneven kautta. Samalla sain kokea kolmannenkin maan tälle reissulle! Lensin Finnairin suorilla lennoilla (3h) siis Geneveen, josta junalla ja bussilla pääsee Grenobleen kätevästi noin kahdessa ja puolessa tunnissa alta kolmellakympillä. Lentoni kustansivat yhteensä noin 230e. Mielestäni tämä yhteys oli todella kätevä ja toimiva!