heinäkuu 2022
3. vuosikurssin opiskelija

Olin heinäkuun 2022 harjoitteluvaihdossa Slovenian Ljubljanassa verisuonisairauksien  osastolla. Alun perin minun piti olla kardiologialla, mutta pari viikkoa ennen vaihdon alkua tuli ilmoitus osaston muutoksesta. Lopulta osaston muutos oli varmasti hyvä asia, sillä  kuulemani mukaan kardiologialla opetus olisi voinut jäädä huomattavasti vähäisemmäksi.  

Verisuonisairausten osastolla oli oma pieni teho-osastonsa, jossa hoidettiin jatkuvaa  tarkkailua vaativia potilaita. Olin suurimman osan ajasta kyseisellä teho-osastolla. Suurin  osa potilaista oli korkean riskin keuhkoemboliapotilaita, joten opin paljon niiden  diagnostiikasta, vakavuuden arvioinnista ja TT-kuvien katsomisesta. Osaston erikoislääkärit  olivat mukavia ja puhuivat minulle englantia, sillä en ymmärtänyt ollenkaan paikallista  kieltä. Yksi erikoislääkäreistä piti jopa kierrot kokonaan englanniksi, potilaan kanssa  kommunikointia lukuun ottamatta, jotta ymmärrän myös mitä puhutaan.

Kierroilla pääsin  osallistumaan potilaan tutkimiseen mm. sydän- ja keuhkoauskultaatioiden merkeissä. Erikoistuvat lääkärit osastolla ottivat minut mukaan tarkkailemaan kaikkia toimenpiteitä ja  kuvauksia, ja yksi heistä järjesti minulle ja toiselle osastomme vaihtarille vielä lisäksi  kaikkea extraa, kuten pääsyn simulaatiohuoneeseen harjoittelemaan ilmatiehallintaa ja  endoskooppista kirurgiaa. Sairaalalla päivät olivat kohtalaisen lyhyitä, noin 3-5 tuntia/  päivä, sillä aamun vuoronvaihtopalaveri oli sloveeniksi ja iltapäivisin lääkärit lähinnä  kirjoittivat tekstejä ja tekivät muita asioita, joita meidän ei kannattanut seurata. Tykkäsin  todella paljon sairaalalla olemisesta ja ihmiset siellä olivat todella mukavia. 

Slovenian terveydenhuolto on hyvin kehittynyttä. Hoitokäytännöt verisuonisairauksien  osastolla oli hyvin samanlaiset kuin Suomessa siltä osin, kun osaan sanoa. Sloveniassa  erikoistuvat lääkärit eivät ainakaan teho-osastolla tehneet itsenäistä työtä  ultraäänitutkimusten lisäksi juuri ollenkaan, vaan erikoislääkäri oli aina mukana ja johti  mm. kiertoja. Lääkärin ja potilaan välinen vuorovaikutus oli myös samankaltaista kuin  Suomessa. Lääketieteen koulutus Sloveniassa eroaa Suomesta suurimmalta osalta siten,  että kuuden vuoden jälkeen on pakollinen puolen vuoden harjoittelujakso töissä, jonka  jälkeen tehdään lopputentit. Valmistumisen jälkeen kaikki erikoistuvat ja erikoistuminen  tulee aloittaa tenttien jälkeen.  

Ljubljanassa meitä vaihtareita oli noin 45. Asuimme kaikki opiskelija-asuntolassa noin  kolmen kilometrin päässä sairaalalta. Sain huonekaverikseni toisen suomalaisen, ja  jaoimme asunnon keittiön ja vessan toisessa huoneessa olevien kahden muun vaihtarin kanssa. Asunnot asuntolassa olivat todella likaisessa kunnossa ja aloitimmekin vaihdon  ostamalla puhdistusaineita ja siivoamalla ensimmäisen illan (asunto jäi silti kamalaan  kuntoon, koska siellä ei luultavasti ollut siivottu vuosiin). Asunnoista myös puuttui perus  keittiövälineitä ja esimerkiksi meidän kattila oli homeessa. Suuntasimmekin Ikeaan  keittiöostoksille, jotta saimme tehtyä itse ruokaa. Joka päivä kävimme myös ulkona  syömässä, sillä Sloveniassa opiskelijat saavat ruokailukuponkeja, joilla saa tietyistä  kaupungin ravintoiloista keiton, salaatin, pääruoan ja hedelmän + veden yleisesti noin 3–4 euron hintaan. Kuponkeja sai kuukauden ajalle 21, eli yhden jokaista kuun työpäivää  kohden.  

Slovenia on tunnettu sosiaalisesta ohjelmastaan ja ainakin Ljubljanassa meille järjestettiin  ohjelmaa lähes päivittäin. Ohjelma oli monipuolista, joten sieltä oli helppo valita itselle  mieluisat tapahtumat ja osallistua niihin. Kolmena viikonloppuna järjestettiin retket:  ensimmäisenä viikonloppuna retki suuntautui vuorille ja paimenkylään, seuraavana  luontokohteisiin, joissa pääsimme kokeilemaan mm. kanjonointia ja koskimelontaa, ja  viimeinen viikonlopun retki rannikolle. Ohjelmaan oli panostettu ja se näkyi! Muuten  kontaktihenkilöiden käytös vaihtareita kohtaan oli välillä todella tylyä ja ohjeet muuttuivat  koko ajan.

Kuun puolivälissä vaihtareiden keskuudessa puhkesi koronarypäs, jolloin  ohjeistukset olivat todella vajavaiset ja muuttuvat. Eristyksiin joutuneet eivät tienneet  kauanko eristys kestää ja lauantain ohjeen ”koronassa voitte vaikka matkustella, kunhan  ette tartuta muita” sijaan sunnuntaina eristyksiin joutuneet olivat yhtäkkiä lukkojen takana  ilman varmaa välitöntä ulospääsyä edes hätätilanteessa (piti soittaa tietylle henkilölle, joka  saattoi vastata tai ei, ja oven avaamiseen saattoi mennä yli 30min). Tässä tilanteessa  erityisesti kontaktihenkilöiden kommunikointi oli todella puutteellista ja tylyä.  Eristyskäytäntöjen ja kontaktihenkilöiden käytöksen vuoksi lähdin kotiin jo 2,5 viikon  jälkeen. Kontaktihenkilöt myös suuttuivat siitä, että lähdin ajoissa kotiin. Oma  kontaktihenkilöni oli poikkeus, hän oli todella ymmärtäväinen ja yritti parhaansa mukaan  aina auttaa, joten olin onnekas, että juuri hän oli kummini.  

Olisin saanut vaihdosta todennäköisesti 4 opintopistettä vapaavalintaisiin opintoihin,  mutta koska lähdin vaihdosta kotiin jo 2,5 viikon jälkeen, en tiedä vielä saanko ollenkaan  opintopisteitä. Tästä riippuu myös se, että saanko apurahaa yliopistolta. Turun yliopisto  maksaa apurahaa vaihtoon lähtijöille, joten sitä kannattaa ehdottomasti hakea! Lennot  edestakaisin Ljubljanaan maksoivat noin 500 euroa, mutta hintaa reissulle tuli minulla  lisää, kun ostin uuden lennon Suomeen todella nopealla aikataululla.  

Tykkäsin Sloveniasta ja Ljubljanasta kovin! Ljubljana on ihana ja kompakti kaupunki.  Asunnot olivat kuitenkin kamalassa kunnossa ja siihen liittyen virkailijat tylyjä meitä  kohtaan. Lisäksi koronaryppään aikana minulla oli todella turvaton olo jäädä Sloveniaan,  jonka vuoksi tulin Suomeen etuajassa. En siis varsinaisesti voi suositella Ljubljanaa  vaihtokohteena. Toki virkailijoiden ja kontaktihenkilöiden vaihtuessa asiat voivat siellä olla  paremmin tulevina vuosina. Jos Ljubljanaan kuitenkin menee vaihtoon, voin suositella  verisuonisairauksien osastoa! Mariborissa tilanne voi myös olla eri kuin Ljubljanassa.

heinäkuu 2023
3. vuosikurssin opiskelija

Olin heinäkuussa 2023 harjoitteluvaihdossa Sloveniassa, maan pääkaupungissa Ljubljanassa. Olin  harjoittelussa yleiskirurgialla. Ljubljanassa yleiskirurgia on jaettu onkologiaan ja kirurgisiin  infektioihin, ja oma harjoitteluni oli onkologian osastolla. Olin koko harjoitteluni ajan  leikkaussalissa, koska vuodeosastolla ja poliklinikalla työskentely tapahtui sloveeniksi, eikä  lääkäreillä ollut siellä aikaa kääntää asioita englanniksi. 

Onkologialla oli ilmeisesti pulaa erikoistuvista lääkäreistä avustamaan kirurgeja leikkauksissa,  minkä vuoksi siellä hyödynnettiin paikallisia opiskelijoita sekä vaihtareita avustajina. Saimme  sähköpostiimme jokaiselle päivälle leikkaussaliaikataulun, johon oli merkitty leikkaukset, kirurgit  ja avustajat. Mikäli opiskelija oli merkitty aikatauluun avustajaksi, opiskelijan edellytettiin olevan  paikalla kyseisenä päivänä. Aina kuitenkaan opiskelijaa ei todellisuudessa tarvittu, mikäli joku  erikoistuvista tulikin avustamaan, ja tällöin opiskelijat vain seurasivat leikkauksia. Olin useimpina  päivinä merkitty avustajaksi, joten olin sairaalalla vaihdon viimeistä viikkoa lukuun ottamatta  jokaisena arkipäivänä. Vapaapäiviä sai kuitenkin tarvittaessa otettua, kunhan asiasta ilmoitti  osastonsihteerille etukäteen. Päivät olivat onkologialla pidempiä kuin monilla muilla erikoisaloilla.  Leikkaukset alkoivat klo 8.00, joten olin sairaalalla aamuisin noin klo 7.40. Tavallisesti pääsin  lähtemään sairaalalta klo 14-15 aikaan. Jos en ollut avustamassa leikkauksissa, lähdin yleensä aikaisemmin.  

Pääsin avustamaan monissa erilaisissa leikkauksissa. Avustamiseen kuului lähinnä instrumenttien  pitely ja lankojen leikkaaminen kirurgin ommellessa, mutta muutaman kerran pääsin myös itse  ompelemaan ja puuduttamaan. Sloveniassa on tehokas rintasyövän seulontaohjelma, ja suurin osa  onkologian potilaista olikin rintasyöpäpotilaita. Rintasyöpäleikkausten lisäksi näin muun muassa  liposarkoomaleikkauksia, jalan amputaation, kilpirauhasen poistoja sekä erilaisia laparoskooppisia  toimenpiteitä.  

Samalla osastolla kanssani oli neljä muuta vaihtaria, joiden kanssa vietin paljon aikaa sairaalalla.  Suurin osa lääkäreistä ja hoitajista puhui hyvin englantia, ja kaikki olivat mukavia opiskelijoita  kohtaan. Etenkin nuoremmat erikoistuvat juttelivat mielellään vaihtareiden kanssa. Osa kirurgeista  oli hieman hiljaisempia, eivätkä juuri selittäneet meille englanniksi asioita leikkauksen aikana.  Kaikki kuitenkin vastasivat mielellään kysymyksiin, ja muutamat kirurgeista olivat hauskoja ja puheliaita. Vanhemmat sairaanhoitajat eivät juuri puhuneet englantia, joten vuorovaikutus heidän  kanssaan oli vähäisempää. Koska olin vain leikkaussalissa, en oikeastaan keskustellut potilaiden  kanssa, joten en tiedä, kuinka hyvin kommunikaatio olisi heidän kanssaan onnistunut. Yleisesti  ottaen etenkin nuoremmat ihmiset puhuvat kuitenkin hyvin englantia Sloveniassa. En puhunut  sloveenia sanaakaan ennen vaihtoon lähtemistä, mutta opin siellä tärkeimmät fraasit ja tervehdykset  melko nopeasti.  

Slovenian terveydenhuolto on kehittynyttä ja onkologian osasto oli moderni. Merkittävin  huomaamani ero sairaalalla verrattuna Suomeen oli erikoistuvien pieni vastuu. Onkologialla  erikoistuvat pääasiassa avustivat kirurgeja leikkauksissa ja saattoivat lopuksi päästä sulkemaan 

leikkaushaavan. Osa erikoistuvista pääsi tekemään leikkauksia kirurgin valvonnassa ja avustamana,  mutta erikoistuvat eivät tehneet yksinkertaisiakaan toimenpiteitä oikeastaan koskaan itsenäisesti. Lisäksi lääkäreiden palkkataso on Sloveniassa huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa, ja etenkin  erikoistumisen alussa palkka on matala. Muutoin sairaalan arki ja hoitokäytännöt vaikuttivat melko  samanlaisilta Suomeen verrattuna, ja eroavaisuuksia huomasin lähinnä joissakin pienissä asioissa. 

Ljubljanassa oli heinäkuussa noin 45 vaihto-opiskelijaa. Slovenialaiset kummit ja vaihtovirkailijat  huolehtivat käytännön järjestelyistä koko vaihdon ajan todella hyvin, ja kaikki ottivat vaihtarit  ystävällisesti vastaan. Saapuessamme kummit veivät meidät opiskelija-asuntolaan sekä hankkimaan  bussikortin ja ruokakupongit. He myös saattoivat meidät ensimmäisenä aamuna sairaalalle omalle  osastolle. Kaikki vaihtarit majoittuivat samassa opiskelija-asuntolassa Rožna Dolina -nimisessä  kaupunginosassa. Opiskelija-asuntolan vieressä oli valtava Tivoli Park, jossa tuli vietettyä muiden  vaihtareiden kanssa monta iltapäivää. Meidän asuntolamme rakennuksessa kaikki asunnot olivat  soluasuntoja, joissa oli pieni keittiö, kylpyhuone ja kaksi makuuhuonetta, joissa molemmissa  majoittui kaksi vaihtaria. Huonekaverini oli mukava islantilainen vaihtari, jonka kanssa tulimme  hyvin toimeen. Asunto oli tullessamme siisti, mutta rakennus oli vanha ja huoneet melko pieniä.  Varustelutaso asunnon perustarvikkeiden suhteen oli aika huono, ja kävimmekin ostamassa sinne muun muassa astioita ja siivoustarvikkeita. Asuntolan kellarissa oli pesutupa, jossa sai kätevästi  pestyä ja kuivattua pyykit. Vaikka asuntola ei ollutkaan viihtyisin mahdollinen paikka, pärjäsi siellä  kuukauden oikein hyvin. 

Opiskelija-asuntolalta oli sairaalalle noin kolme kilometriä, joten kuljimme sinne yleensä bussilla.  Ljubljanassa oli myös kaupunkipyöriä, mutta ne piti pysäköidä asemille, joilla oli rajoitettu määrä  paikkoja pyörille, ja sairaalan läheinen asema oli yleensä aamuisin täynnä. Tämä tuli huomattua,  kun toisena sairaalapäivänä päätimme pyöräillä aamulla sairaalalle ja lopulta jouduimme viemään  pyörät kauemmas toiselle asemalle ja juoksemaan sieltä kiireessä suoraan leikkaussaliin. Kaupunkipyörät olivat kuitenkin käteviä esimerkiksi kulkiessa keskustaan opiskelija-asuntolalta tai  iltapäivällä sairaalalta. 

Sloveniassa on käytössä boni-kupongit, joilla opiskelijat saavat ostettua ravintoloista ruokaa  maksimissaan 5,14€ hintaan, usein vähän halvemmallakin. Kuponkeja annetaan opiskelijoille yksi  jokaista arkipäivää kohden, ja myös me vaihtarit saimme ne käyttöömme. Kupongit toimivat  puhelimeen ladattavalla sovelluksella, ja ne kävivät suurimmassa osassa tavallisista ravintoloista.  Yleensä annokseen kuului pääruoka, salaatti, hedelmä ja juoma. Joissakin ravintoloissa oli  opiskelijoille erillinen menu, mutta yleensä kupongilla sai ostettua ihan tavallisia annoksia  alennettuun hintaan. Onkologialla lääkärit eivät pitäneet päivän aikana varsinaista ruokataukoa,  joten söin tyypillisesti sairaalalla jotain pientä välipalaa leikkausten välissä ja kävin myöhäisellä  lounaalla päästyäni lähtemään sairaalalta. Perjantai-iltapäivien erikoisuus oli Ljubljanassa kesäisin  joka perjantai järjestettävä Open Kitchen -katuruokatapahtuma, jossa kävimme vaihtariporukalla lähes joka viikko. 

Ljubljanan kattava sosiaalinen ohjelma oli ehdottomasti yksi vaihdon parhaista puolista, ja kummit  järjestivät meille aktiviteetteja lähes joka päivä. Lisäksi jokaiselle viikonlopulle oli suunniteltu 1-2  päivän matka johonkin Slovenian merkittävään luonto- tai kulttuurikohteeseen. Matkoille  ilmoittauduttiin etukäteen ja niistä maksettiin erikseen. Matkoilla vierailimme esimerkiksi upeassa Velika Planina -paimenkylässä Alpeilla, Bled-järvellä ja Slovenian rannikkokaupungissa Piranissa. Arkisin järjestettyyn sosiaaliseen ohjelmaan kuului muun muassa kuvasuunnistus kaupungilla,  ultraääni- ja traumapotilastyöpajat, pubikierros, NFDP eli national food and drink party sekä  ulkoilmaelokuva Ljubljanan linnalla. Välillä kummit ilmoittivat meille tulevista aktiviteeteista tai  suunnitelmien muuttumisesta melko myöhään, mutta muuten kaikki oli hyvin järjestetty.

Tavallisesti sää Ljubljanassa on kesällä aurinkoinen, mutta heinäkuun aikana oli epätavallisen  sateista. Kahden ensimmäisen viikon aikana sää oli muutamaa sadepäivää lukuun ottamatta parempi  ja useana päivänä lämpötila oli lähes 35 astetta. Kahden viimeisen viikon aikana satoi ja ukkosti  paljon, mutta siitä huolimatta oli 25-30 astetta lämmintä. Sateisen sään vuoksi joitakin sosiaalisen  ohjelman aktiviteetteja jouduttiin perumaan ja viimeisen viikonloppumatkan suunnitelmia  muuttamaan. 

Matkustin Ljubljanaan suoralla lennolla Helsingistä. Oulu-Helsinki ja Helsinki-Ljubljana lentoliput  maksoivat yhteensä noin 250€, ja varasin lennot 2 kuukautta ennen lähtöä. Helsingistä Ljubljanaan  lipun voi saada alle 150€ hintaan ajoissa varaamalla. Ennen lentojen varaamista kannattaa kuitenkin  aina varmistaa kohdemaasta, mistä päivästä lähtien he tarjoavat majoitusta, sillä esimerkiksi meillä  

se oli saatavilla vasta kuukauden 3. päivästä lähtien. Paluulennot varasin myöhemmin erikseen, sillä  matkustelin vielä vaihdon jälkeen ja lensin takaisin Suomeen Italiasta. 

Sain vaihtoa varten Oulun yliopistolta 1200€ suuruisen apurahan. Myös jotkin säätiöt myöntävät  apurahoja vaihto-opiskelua varten, joten niihin kannattaa perehtyä hyvissä ajoin ennen lähtöä. Sain  vaihtojakson kokonaan hyväksiluettua kirurgian amanuenssuuriksi, ja sain vaihdosta 6  opintopistettä. Hyväksiluvusta pitää yleensä sopia etukäteen, joten myös se kannattaa selvittää  yliopiston vastuuhenkilöiden kanssa hyvissä ajoin. 

Vaihto oli mahtava kokemus, ja voin lämpimästi suositella Sloveniaa ja Ljubljanaa vaihtokohteeksi. Ljubljana on pieni, mutta kotoisa kaupunki, ja Sloveniassa on monia upeita luontokohteita. Ljubljanasta pääsee myös muutamassa tunnissa esimerkiksi Kroatiaan tai Italiaan, joten päivä- ja  viikonloppureissujen tekeminen muualle on helppoa. Ihmiset olivat Ljubljanassa todella ystävällisiä  ja avuliaita, ja vaihto oli organisoitu hyvin. Onkologiaa (eli yleiskirurgiaa) en Ljubljanassa  välttämättä suosittelisi vaihdon erikoisalaksi, mikäli vaihdossa haluaa arkisin viettää vähemmän  aikaa sairaalalla ja enemmän muita juttuja tehden. Jos vaihdon aikana haluaa oppia monipuolisesti  kirurgiasta ja päästä avustamaan leikkauksissa, silloin onkologia on hyvä vaihtoehto. Ljubljanaan  lähteviä suosittelen pakkaamaan mukaan hyvät urheilukengät, sillä sosiaalisen ohjelman  aktiviteetteihin sisältyi yllättävän paljon mäkien, portaiden ja vuorenrinteiden kapuamista. Tulevat  kesät eivät toivottavasti ole aivan yhtä sateisia, mutta vahva suositus myös sateenvarjon mukaan  ottamiselle. Kaiken kaikkiaan suosittelen jokaista ehdottomasti hakemaan vaihtoon, mikäli se  vähänkään kiinnostaa!