Taiwan

Taoyuan/Taipei, Huhtikuu 2024, SCORE

Olin huhtikuussa tutkimusvaihdossa Taiwanissa Chang Gung yliopistossa immunologian
laboratoriossa. Vaihtoyliopisto sijaitsi Taipein ympäryskaupungissa nimeltä Taoyuan, joka
itseasiassa tuli itselleni yllätyksenä sillä IFMSA tietokannassa ilmoitettiin kaupungiksi Taipei.
Jokatapauksessa Taoyuanista pääsi Taiepihinkin helposti kulkemaan metrolla Airport MRT -linjalla reilussa puolessa tunnissa ja lentokenttä sijaitsee Taoyuanissa joten kulkeminen kohteeseen oli helppoa. Suoria lentoja ei Suomesta Taiwaniin lennetä, mutta yhdellä vaihdolla perille kyllä pääsee. Itse lensin mennessä Soulin kautta ja pois HongKongin kautta, kummassakin reitissä kokonaislentoaika oli noin 16 tuntia ja matkustusaika kokonaisuudessaan vajaan vuorokauden.


Menessä olivat omat CP:ni (contact person) mua vastassa lentokentällä ja he veivät mut syömään paikallisen fimsicin eli FMS Taiwanin piikkiin, mikä oli todella lämmin vastaanotto. Sain myös autokyydin kampukselle ja he auttoivat mua mm käteisen nostossa (itselleni yllätyksenä ei kansainväliset käteisnostot onnistuneet automaateilta Taoyuanista joten oli hyvä että olin nostanut lentokentältä valmiiksi riittävästi käteistä, Taiwanissa käteinen on edelleen valttia), asuntolaan kirjautumisessa ja julkisen liikenteen matkakortin lataamisessa.


Majoitusmuotona oli yliopiston kampuksella sijaitseva opiskelija-asuntola, jossa huoneet jaettiin neljän opiskelijan kesken. Huone johon mut sijoitettiin oli valitettavasti täysin siivottomassa kunnossa, kylpyhuoneen seinät ja lattiat olivat ilmiselvästi homeessa, pinnat olivat tahmaisia ja lattialla oli runsaasti pölyä ja likaa ja sängyssä oli irtohiuksia. Lisäksi patja taikka tyyny tai peitto eivät kuuluneet majoitukseen, joten jouduin nukkumaan makuualustalla ensimmäiset yöt.

Tilanne ei valitettavasti ratkennut huonetta vaihtamalla eikä paikalle jostain syystä pystytty tilaamaan siivousta eikä oma siivoamiseni olisi asunnosta puhdasta saanut. Päädyinkin sitten siirtymään AirBnB:n kautta löytyneeseen jaettuun asuntoon jossa mulla oli oma huone. Matkaa yliopistolle oli vain vajaa kaksi kilometriä joten pystyin yhä kävelemään ja aluekin oli kampusta eloisampi ja palvelut olivat lähempänä. Vaikka kämppäongelma aiheutti paljon mielipahaa, sain kuitenkin paikallisilta LORE:lta ja tutkimusryhmän professorilta tukea ja apua asiassa joten en jäänyt yksin.


Lopulta kuitenkin otin toisen majoituksen omaan piikkiin, mutta hintataso ei onneksi ollut
mahadottoman kallis, maksoin noin 400euroa koko ajalta.
Tutkimusryhmä otti mut lämpimästi vastaan ja pääasiassa kuljin paikallisen tohtoritutkijan
matkassa. Hän opetti mulle peruslabratyöskentelyä jota sitten pääasiassa tein: RNA eristystä, RT- PCR, ELISA ja soluviljelmiä sekä kantasolujen erilaistumista. Harmikseni en päässyt kauhean perinpohjaisesti seuraamaan muiden tutkijoiden työskentelyä, kysyessäni muiden töistä en juuri saanut vastauksia. Kenties ongelmana oli kielimuuri tai heidän kiireet. Jouduinkin usein odottelemaan toimettomana päivän mittaan. Vietin vaihdellen 2-6 tuntia päivässä labralla kello 10-17 välillä. Lopuksi pidin myös esitelmän edellä mainituista tekniikoista ja esittelin samalla Suomea.


Samaan aikaan kanssani ei valitettavsti ollut toisia vaihtareita eikä sen vuoksi ollut mitään
järjestettyä sosiaalista ohjelmaakaan. Omat CP:ni kyllä veivät mua syömään, Taipein nähtävyyksiin ja olivat muutenkin todella ystävällisiä. Heillä oli midterm-kokeet meneillään joten mitään varsinaisia opiskelijamenoja ei isommin ollut, joten en päässyt sellaisiin mukaan. Enimmäkseen vapaa-aikaa sainkin kulumaan lähialueisiin tutustuen ja viikonloppuisin vierailin yksin useammassa kapungissa mikä onnistui hyvin sillä Taiwan on todella turvallinen maa liikkua ja julkisella liikenteellä on helppo matkustaa. Sama matkakortti kävi kaikkiin kulkuvälineisiin koko maassa (pl luotijuna). Maanjäristyksen vuoksi (vaihtoni alussa Taiwania järisteli iso maanjäristys ja sen jälkeen useampi pienempi järistys) en päässyt vuorille tai luonnonpuistoihin, mikä oli harmi sillä olin siitä haaveillut, mutta pääsin näkemään saarta muuten kiitettävästi. Kävin Taipein ja Taoyuanin lisäksi Keelungissa, Jioufenissa, Tainanissa ja Kaohsiungissa. Hintataso Taiwanissa on myös Suomea edullisempi, ruoka-annos maksaa 60-200 Taiwanin dollaria eli parista eurosta alle kymppiin. Sain myös taskurahaa FMS Taiwanilta 2200 taiwanin dollaria eli reilut 60e. Paikallisten kielitaito englannin osalta oli kohtuu heikkoa, mutta Google Lensin translate ominaisuudella pärjäsin hyvin.

Ihmiset olivat poikkeuksetta ystävällisiä ja auttamishaluisia kielimuuristakin huolimatta.
Kokonaisuudessaan kokemus oli opettavainen ja kaikista vastoinkäymisistä selvittiin. Olin hieman pettynyt tutkimusryhmässä saamaani osallisuuden vähyyteen. Maana Taiwan oli kiinnostava, trooppinen Aasian maa valtavine väkijoukkoineen ja hurjine skootteriliikenteineen.